«Φρένο» στην έκδοση παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις από ΕΟΠΥΥ

«Φρένο» στην έκδοση παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις από ΕΟΠΥΥ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέους «κόφτες» στη συνταγογράφηση παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις, με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης εντός ορίων προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Ηδη, για τους δύο πρώτους μήνες του 2016, στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ καταγράφεται υπέρβαση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, αφού οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων ανέρχονται στα 31 εκατ. ευρώ μηνιαίως, όταν βάσει προϋπολογισμού πρέπει να είναι 26,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για το 2015, οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων έφτασαν στα 553 εκατ., με προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ τα 302 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν στον ίδιο ασθενή (ΑΜΚΑ), την ίδια εξέταση, μία φορά εντός διαστήματος 20 ημερών και όχι νωρίτερα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση αυτού του χρονικού περιορισμού, κατόπιν ωστόσο εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης του γιατρού. Από το χρονικό όριο των 20 ημερών εξαιρούνται 13 κοινές εξετάσεις όπως γενική αίματος, γενική ούρων, σακχάρου, ηλεκτρολύτες και ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση, η συνταγογράφηση των οποίων θα μπορεί να επαναλαμβάνεται στον ίδιο ασθενή με χρονική απόσταση τεσσάρων ημερών. Επιπλέον, με την ίδια απόφαση τροποποιούνται ξανά τα αριθμητικά όρια συνταγογράφησης εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού και το είδος της εξέτασης -σημειώνεται ότι η εφαρμογή αυτών των ορίων «εκκρεμεί» από τις αρχές του 2015-, ενώ απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς εργαστηριακών ειδικοτήτων με την εξαίρεση των ακτινοδιαγνωστών.

Παράλληλα, εκδόθηκε και η υπουργική απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού του clawback της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης).

Η δαπάνη θα υπολογίζεται από τις νοσοκομειακές τιμές των σκευασμάτων μετά την αφαίρεση κάθε νομοθετημένης έκπτωσης και επιστροφής (rebate), ενώ δίνεται και η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με ισόποσες οφειλές των νοσοκομείων για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων.

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και με βάση σχετική υπουργική απόφαση, δεν θα περιλαμβάνει μειώσεις άνω του 15% στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, ενώ η τιμή των εκτός πατέντας φαρμάκων δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενόσημου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή