Κινητές ιατρικές μονάδες στη «μάχη» του προσφυγικού

Κινητές ιατρικές μονάδες στη «μάχη» του προσφυγικού

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να «σκουπίσουν» τα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού επιχειρούν οι Αρχές, την ώρα που 53.978 πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα. Ο θάνατος της 17χρονης προσφυγοπούλας στο Ελληνικό έριξε φως στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο πρώην αεροδρόμιο, αλλά και σε άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σημειώνοντας πως η υγεία προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται σε κίνδυνο, ειδικά των ευπαθών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες). Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας θα αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμωδών νόσων.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των υγειονομικών αναγκών, θα συμβάλουν οι 18 κινητές ιατρικές μονάδες που προσέφερε η Ολλανδία στην Ελλάδα και οι οποίες παραδόθηκαν χθες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Οι κινητές μονάδες δεν θα παραμένουν μόνιμα σε κάποιο κέντρο, αλλά μέχρι να στηθούν μόνιμα ιατρεία.

Ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης από ειδικά συνεργεία στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία θα δοθεί σύντομα σε λειτουργία. Στον Πειραιά βρίσκονταν χθες 3.280 πρόσφυγες, 1.760 στην πύλη Ε1 και 1.520 στην πέτρινη αποθήκη. Μόλις 38 πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο έφτασαν χθες στον Πειραιά.

Το τελευταίο 24ωρο, 176 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σε νησιά του Βορείου Αιγαίου (84 στη Λέσβο, 79 στη Χίο και 13 στη Σάμο). Στα hotspots των τριών νησιών έχουν καταγραφεί 3.855 στη Μόρια της Λέσβου, 2.035 στη Χίο και 608 στη Σάμο.

Χθες νωρίς το πρωί, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση εκκένωσης μέρους της παραλίας κάτω από το δασύλλιο Τσαμάκια, στη Μυτιλήνη. Στην παραλία δραστηριοποιούνταν εδώ και μήνες ακτιβιστές, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου, που μαγείρευαν και προσέφεραν φαγητό σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ο χώρος είχε μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό κυρίως μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές που ήθελαν να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Η ΕΛ.ΑΣ. μετέφερε στη Μόρια 346 μετανάστες, ενώ προσήχθησαν 19 Ευρωπαίοι ακτιβιστές.

Φωτιά ξέσπασε, από άγνωστη αιτία, χθες στις 3 μ.μ. στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να καούν 36 σκηνές και τουλάχιστον τρεις πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Με το μεγάλο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, με θύματα έως και 500 άτομα, συνδέονται οι 41 επιζώντες (37 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα τρίχρονο παιδί), που διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα στις 16 Απριλίου.

Τους διασωθέντες επισκέφθηκε στην Καλαμάτα ομάδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν «νόμιμοι οδοί για την πρόσβαση στην Ευρώπη», έτσι ώστε «να μειωθεί η ζήτηση για δίκτυα διακινητών και τα επικίνδυνα παράτυπα θαλάσσια ταξίδια».

Δηλώσεις Αβραμόπουλου

Την ικανοποίησή του για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής. Σημείωσε όμως πως πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, αφενός, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα και στην Τουρκία και, αφετέρου, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην ελληνική ενδοχώρα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. «70% των ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας τον στόχο των 6.000 μετεγκαταστάσεων τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή