ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα Ιεράς Συνόδου κατά του Συμφώνου

ira

Επιθυμείτε να επισφραγίσετε τη σχέση σας με… παπά, με κουμπάρο και με παράνυμφο; Τότε ξεχάστε το σύμφωνο συμβίωσης. Με εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος προτείνει στους μητροπολίτες να εφαρμόσουν πέντε «μέτρα» που αφορούν σε καθημερινές εκκλησιαστικές ενέργειες, σε περίπτωση που υπάρχει ανάμειξη ανθρώπων που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων»:

• Η μητρόπολη να μην εκδίδει άδεια τέλεσης γάμου αν οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το ληξιαρχείο του Δήμου, ώστε η Εκκλησία να γνωρίζει εάν το ζευγάρι παλιότερα έχει τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

• Αν ζητήσουν να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο εύλογα, άτομα τα οποία στο παρελθόν είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, τότε –εφόσον έχει λυθεί το σύμφωνο– ο μητροπολίτης μπορεί να εκδίδει άδεια γάμου.

• Ετερόφυλοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο, μπορούν να ζητήσουν από την Εκκλησία να βαπτίσουν τα παιδιά τους.

• Γονέας που πριν αποκτήσει (ή υιοθετήσει) παιδί, είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης του επιτρέπεται «κατ’ οικονομία» να βαπτίσει το παιδί του.

• Περιορισμοί τίθενται στους ανάδοχους ή παρανύμφους. Πλέον, για να γίνει κάποιος νονός ή παράνυμφος, πρέπει όχι μόνο να μην έχει τελέσει πολιτικό γάμο αλλά και να μην έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η επιτροπή «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων», στην οποία προεδρεύει ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, προτείνει τα παραπάνω μέτρα να εγκριθούν από την επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας ή εφόσον κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα από τις ιερές μητροπόλεις.