Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το αγγελιόσημο

Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το αγγελιόσημο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ και η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, ειδικότερα, και η απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, γενικότερα, είναι τα βασικά αιτήματα της απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) στα ηλεκτρονικά και στα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα το πρωί, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του ιδίου με εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά. Από το υπουργείο στη συνάντηση θα τεθεί το θέμα του αγγελιοσήμου. «Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο (σ.σ. σήμερα) σε τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου, όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πώς θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το κοινωνικό πόρο», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ως δύο διαδοχικές 48ωρες απεργίες, από την περασμένη Πέμπτη έως την Κυριακή. «Με τον απεργιακό αγώνα μας, εκτός από τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας, της ανασφάλιστης ή και απλήρωτης εργασίας, απεργούμε γιατί για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αλλά και στα επικουρικά ταμεία του κλάδου, τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης», τονιζόταν στην ομόφωνη απόφαση της ΠΟΕΣΥ.

Την Παρασκευή συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφάσισε «τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, με απεργία διαρκείας σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αυτομάτως με την κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου». Παράλληλα, συνέχιζε η ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τις Ενώσεις-μέλη της να καλέσουν τους αρμόδιους συντάκτες να μην παρίστανται στο press room και να επιβάλουν εμπάργκο στις δηλώσεις των υπουργών που σχετίζονται με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Αγωνιζόμαστε για:

• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης».

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονιζόταν ότι «με αμετακίνητη βούληση την απόσυρση και καταψήφιση του εξοντωτικού αντιεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει όλους τους εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει θανάσιμα την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της, συνεχίστηκε και σήμερα η απεργία σε όλα τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) μέχρι τις 6 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης» και γινόταν γνωστό ότι σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο «για να συνεκτιμήσει την κατάσταση». Χθες, εξάλλου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έγινε συνάντηση μεταξύ της ΠΟΕΣΥ και των διευθυντών των μέσων ενημέρωσης, την οποία διέκοψαν, για είκοσι λεπτά, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πέταξαν φυλλάδια και φώναξαν συνθήματα υπέρ της μετατροπής της απεργίας σε διαρκείας.

Τέλος, σε ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει ότι με τις απεργίες που έχουν κηρυχθεί «για ένα ολόκληρο πενθήμερο καταλύεται η δυνατότητα ενημέρωσης του ελληνικού λαού για οποιοδήποτε θέμα από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης. Ούτε ενημέρωση ούτε σχόλια από τους δημοσιογράφους προς την κοινή γνώμη».

Η Ενωση αναρωτιέται «πόσο επώδυνη είναι για τους υπαίτιους της ανατροπής της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ η κήρυξη απεργίας εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας με την απειλή της παντελούς σιωπής», και επισημαίνει «την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ροή της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ειδικά στην περίοδο αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες αφορούν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή