Αποκεφάλισαν άγαλμα – σύμβολο στην Τοσίτσα

Αποκεφάλισαν άγαλμα – σύμβολο στην Τοσίτσα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτρόπαιο βανδαλισμό υπέστη το άγαλμα που απεικονίζει τη γυναίκα της Βορείου Ηπείρου, έργο του γλύπτη Κώστα Σεφερλή.

Το άγαλμα βρίσκεται επί της οδού Τοσίτσα, στο πλάι του κτιρίου όπου στεγάζεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και βρέθηκε αποκεφαλισμένο και με κομμένα τα κάτω άκρα από αγνώστους. Σύμφωνα, μάλιστα, με χρήστη του Facebook, ο οποίος είχε αναρτήσει και σχετικές φωτογραφίες, το γλυπτό έπεσε θύμα βανδαλισμού από αγνώστους, περίπου στις 2 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έργο τέχνης καταστρέφεται, καθώς και στο παρελθόν άγνωστοι το είχαν καλύψει με γκράφιτι.

To άγαλμα αναπαριστά μια γυναίκα με δεμένα τα χέρια πισθάγκωνα, η οποία ανασηκώνει το κεφάλι της. Η κίνηση είναι έντονη και αποτυπώνει την αντίσταση της αλυσοδεμένης αλύτρωτης γης της Βορείου Ηπείρου.

Το άγαλμα δωρήθηκε από τον δημιουργό του, τον γλύπτη Κώστα Σεφερλή, το 1951 στον Δήμο Αθηναίων, ενώ τα επίσημα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1953 στον πεζόδρομο της Τοσίτσα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το συγκεκριμένο έργο τέχνης απετέλεσε πηγή έμπνευσης για την Κική Δημουλά, προκειμένου να γράψει το ποίημα «Σημείο Αναγνωρίσεως».«…δεμένα είναι πισθάγκωνα τα χέρια σου/ μ’ ένα σκοινί μαρμάρινο/ κι η στάση σου είναι η θέλησή σου/ κάτι να σε βοηθήσει να ξεφύγεις/ την αγωνία του αιχμάλωτου./ Ετσι σε παραγγείλανε στο γλύπτη: αιχμάλωτη…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή