ΗΠΑ: Νέες ταυτότητες έως τον Απρίλιο του 2017

ΗΠΑ: Νέες ταυτότητες έως τον Απρίλιο του 2017

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως τον Απρίλιο του 2017 δίνει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι αστυνομικές ταυτότητες και να αποφευχθεί η αποπομπή της χώρας από το πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων για τους Ελληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, έως τότε, θα μειωθεί σε ένα έτος, από δύο που ίσχυε έως τώρα, ο χρόνος για τον οποίο ένας Ελληνας που επιθυμεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ μπορεί να μην ανανεώσει τη βίζα του.

Η απόφαση της αμερικανικής αρμόδιας αρχής ESTA βρίσκεται ήδη σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει και μετά τον Απρίλιο του 2017 στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας (Visa Waiver Program), θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της αστυνομικής ταυτότητας που εκδίδεται για κάθε Ελληνα πολίτη. Κατά κοινή ομολογία των ειδικών, η ευκολία πλαστογράφησης ενός αστυνομικού δελτίου ταυτότητας προξενεί ανησυχία τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και σε εκείνο των Εσωτερικών (Homeland Security). Ιδανικά, τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να περιλαμβάνουν και άλλα βιομετρικά στοιχεία, πέρα από το ήδη υπάρχον δακτυλικό αποτύπωμα. Τονίζεται ότι η αλλαγή των δελτίων ταυτότητας είναι συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι τόσο των ΗΠΑ όσο και των Ευρωπαίων εταίρων της στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή