Υποχώρηση Φίλη για προσλήψεις

Υποχώρηση Φίλη για προσλήψεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την… επετηρίδα προχωρά η ελληνική εκπαίδευση το 2016. Υπό την πίεση των αντιδράσεων εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απέσυρε την πρότασή του, βάσει της οποίας το κύριο κριτήριο πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών το 2016-17 θα είναι η επιτυχία στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αντί της προϋπηρεσίας. Παράλληλα, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε τον περιορισμό του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία έως τη 1.15 το μεσημέρι και όχι έως τις 4 μ.μ.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, ο κ. Φίλης σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την κυβίστηση σχετικά με το σύστημα προσλήψεων, έκανε το… άσπρο, μαύρο. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άδικες επιλογές», επικρίνοντας ουσιαστικά το σύστημα, που ο ίδιος είχε προτείνει σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και εκπροσώπους των αναπληρωτών και το οποίο βασίστηκε σε απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε το ισχύον σύστημα «επιλογή της κομματικής πελατοκρατείας», αγνοώντας ότι υπέκυψε στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Επίσης, υποσχέθηκε ότι το 2016-17 «θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ» όπως είπε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, παρότι οι θεσμοί απέρριψαν το αίτημά του για 20.000 διορισμούς. Ανάλογη στάση –παρουσίασης του άσπρου ως μαύρου– τήρησε ο κ. Φίλης στο θέμα των ολοήμερων σχολείων. Με απόφασή του, από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοσθεί ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία από 4/θέσια και πάνω (περίπου 3.555 μονάδες) που θα ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους στη 1.15 μ.μ. Ουσιαστικά, καταργείται το επιπλέον –από τη 1.15 μ.μ. έως τις 4μ.μ.– Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) που εξυπηρέτησε τους εργαζόμενους γονείς. Ο βασικός λόγος κατάργησης του ΕΑΕΠ είναι η εξοικονόμηση προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, με το Ολοήμερο έως τη 1.15 μ.μ. (αντί των 4 μ.μ.) θα εξοικονομούνται την εβδομάδα 24 ώρες δασκάλου, 8 γυμναστή, 8 πληροφορικής, 12 αγγλικών, 4 μουσικής και 4 θεάτρου. Στην Κρήτη όπου φέτος υπήρξαν πολλά κενά, θα εξοικονομηθούν 77 θέσεις στα Χανιά, πάνω από 100 στο Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή παρουσιάστηκε η έκθεση προόδου της Επιτροπής Διαλόγου. Μεταξύ των θέσεων που θα συζητηθούν είναι η εισαγωγή σε τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ όπου οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι των θέσεων, να γίνεται χωρίς εξετάσεις, τα τμήματα αυτά να συγχωνευθούν, τα ΑΕΙ/ΤΕΙ να εστιάσουν στην αναζήτηση πόρων και εκτός κρατικής χρηματοδότησης και τα μεταπτυχιακά να διαχωριστούν στα ακαδημαϊκού προσανατολισμού χωρίς δίδακτρα και επαγγελματικού προσανατολισμού με όριο στα δίδακτρα.

Τέλος, με μόνη αλλαγή την προσθήκη της κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr) τα μηχανογραφικά δελτία για τις κατηγορίες υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή