Η Ελλάς παρέδωσε το Ολυμπιακό Φως

Η Ελλάς παρέδωσε το Ολυμπιακό Φως

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χώρο που ενώνει όλους τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παναθηναϊκό Στάδιο, σε μια σεμνή, γεμάτη συγκινητικά μηνύματα τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η χώρα μας παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής «Ρίο 2016». Στις κερκίδες του ιστορικού χώρου βρέθηκαν εκατοντάδες φίλοι του αθλητισμού. Ανάμεσά τους υπήρχαν δεκάδες Βραζιλιάνοι, οι οποίοι κρατώντας σημαίες και τραγουδώντας τραγούδια της χώρας τους μετέφεραν το «χρώμα» της διοργανώτριας στην Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο της ελληνικής και της βραζιλιάνικης σημαίας στο ιστορικό στάδιο. Τις σημαίες μετέφεραν 12 αθλητές και αθλήτριες που έχουν κατακτήσει διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες του παρελθόντος. Κι εκεί τη… σκυτάλη πήρε το μέλλον. Τριακόσια παιδιά από τη χορωδία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (6-14 ετών) τραγούδησαν τους Εθνικούς Υμνους των δύο χωρών.

Η είσοδος των ιερειών και της πρωθιέρειας, Κατερίνας Λέχου, στον χώρο σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση της Φλόγας. Η ολυμπιονίκης του στίβου Νίκη Μπακογιάννη εισήλθε στο Στάδιο και έδωσε το Ολυμπιακό Φως στη νέα γενιά του κλασικού αθλητισμού, στη Νικόλ Κυριακοπούλου, για να το μεταλαμπαδεύσει με τη σειρά της στον ολυμπιονίκη του 1996 Ιωάννη Μελισσανίδη, ο οποίος προτίμησε να διανύσει τα 300 μέτρα περπατώντας για να απολαύσει τη στιγμή. Τον βωμό άναψε η πρωταθλήτρια κόσμου της κωπηλασίας Κατερίνα Νικολαΐδου.

«Η Φλόγα ταξίδεψε, περίπου, 2.200 χλμ. στην Ελλάδα και μετάφερε μηνύματα ειρήνης, αγάπης και αλληλεγγύης. Παραμένει το πιο έντονο σύμβολο του Ολυμπισμού. Σε ένα χώρο που συμβολίζει πολλά και έχει συνδέσει την ιστορία του με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραδίδουμε τη Φλόγα στην αποστολή της Βραζιλίας και μαζί με αυτήν ένα κομμάτι από τον πολιτισμό μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, κατά την ομιλία του και παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Βραζιλίας, Κάρλος Νούζμαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ο Σάκης Ρουβάς ξεσήκωσε τον κόσμο τραγουδώντας κλασικά ελληνικά τραγούδια. Βραζιλιάνικο χρώμα και ρυθμό έδωσε συγκρότημα καποέιρα. Το τελετουργικό με τις ιέρειες είχε εμπνευστεί η χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

Το Ολυμπιακό Φως θα ταξιδέψει στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης και στις 3 Μαΐου θα μεταφερθεί στη διοργανώτρια χώρα. Στη συνέχεια, θα καλύψει 36.000 χλμ., στα χέρια 12.000 λαμπαδηδρόμων, θα φωτίσει 300 πόλεις σε 26 ομόσπονδα κρατίδια και στις 5 Αυγούστου το Φως της Ολυμπίας θα λάμψει στο στάδιο Μαρακανά σηματοδοτώντας την έναρξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή