Κλιμάκωση κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ κινητοποιήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να κλιμακωθεί μετά το Πάσχα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Οι δικηγόροι και οι επιστημονικοί φορείς συνεχίζουν την επί τρίμηνο αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζουν 48ωρη πανελλαδική απεργία για τις δύο ημέρες που το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ως «κατάφωρα αντισυνταγματικό, αναποτελεσματικό και αφερέγγυο» κατήγγειλε εκ νέου το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, κατά την ακρόαση των φορέων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλης Αλεξανδρής. Οπως επεσήμανε, το προωθούμενο νομοσχέδιο «ουδεμία βιωσιμότητα παρέχει στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ απειλεί με οικονομική και επαγγελματική εξόντωση τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες». Ο κ. Αλεξανδρής έκανε λόγο για «ρυθμίσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα», επισημαίνοντας ότι «δεν επιβάλλονται σε στάδιο ανάπτυξης αλλά εν μέσω ύφεσης».

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι της χώρας θα συνεχίσουν να απέχουν, τουλάχιστον έως τις 7 Μαΐου, από τα καθήκοντά τους, ενώ αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εμφανίζονται και οι λοιποί επιστημονικοί φορείς.

Αναλυτικά, οι μηχανικοί απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ από τη Μεγάλη Δευτέρα το ΤΕΕ έχει αναστείλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι διοικητικές πράξεις και, γενικά, οι εργασίες που περιλαμβάνουν υπογραφή μηχανικού.

Οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, με απόφαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, απέχουν από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων πελατών τους, από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του Taxisnet έως και τις 6 Μαΐου.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί τα μέλη του, γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους, να απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ και οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 4 έως τις 6 Μαΐου. Κατά συνέπεια δεν θα διενεργηθούν πλειστηριασμοί.

Καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημαρχεία, δημοτικά κτίρια και γκαράζ ξεκινά από την προσεχή Πέμπτη η ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ με νέα κάθοδο στην Αθήνα απειλούν και οι αγρότες.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ προετοιμάζουν 48ωρη πανελλαδική απεργία για τις δύο ημέρες που το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση. Ως πρόβα τζενεράλε θεωρείται η 24ωρη πανελλαδική απεργία της 8ης Μαΐου, που έχει ήδη κηρύξει η ΓΣΕΕ, εντάσσοντας στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η συγκεκριμένη Κυριακή, μαζί με άλλες επτά, έχουν οριστεί ως εργάσιμες για τον χώρο του εμπορίου, και η ΓΣΕΕ επέλεξε να μεταφέρει σε αυτή την ημέρα την καθιερωμένη κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς και όχι την Τρίτη 3 Μαΐου, ημέρα που το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να μεταφέρει την αργία.

Τρένα και πλοία

Τέλος, κανένα δρομολόγιο τρένων δεν θα πραγματοποιηθεί σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο από τις 18.00 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την Κυριακή 8 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή