ΚΟΙΝΩΝΙΑ

4 Μαΐου θα αποφασίσει η ΠΟΕΣΥ τη μορφή των κινητοποιήσεων

4-ma-oy-tha-apofasisei-i-poesy-ti-morfi-ton-kinitopoiiseon-2131885

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή συνέχισης των κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, η ΠΟΕΣΥ χαρακτήρισε «ληστεία μετά φόνου» το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Ληστεία», επειδή υφαρπάζει τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ύψους τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ, μέσω της αυτόματης απορρόφησής του στον νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), και «φόνος», γιατί με τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, αυτόματα ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς συντάξεις 18.500 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς προανήγγειλε πιθανή συνέχιση των κινητοποιήσεων, κάτι που θα αποφασιστεί την Τετάρτη, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά για το ζήτημα της κατάργησης του πόρου, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, από την κατάργηση του αγγελιοσήμου δημιουργείται απώλεια εσόδων, που φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ το 2016, το 2017 ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ, το 2018 αγγίζει τα 37 εκατ. ευρώ και το 2019 τα 36 εκατ. ευρώ.