ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτροχιάζεται η κατάσταση και στη Χίο

ektrochiazetai-i-katastasi-kai-sti-chio-2131936

Εξαιρετικώς επικίνδυνα φαινόμενα εκδηλώνονται στα νησιά όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες για περισσότερο από ένα μήνα. Μετά την εξέγερση εντός του hotspot στη Μόρια της Λέσβου, στη Χίο σημειώθηκαν κλοπές ενώ ομάδα κατοίκων έχει αποκλείσει τον δρόμο προς την εγκατάσταση.

Οι εργαζόμενοι από χθες σταματούν αρκετά μακριά από το hotspot στο Χαλκειός στη Χίο και συνεχίζουν τον δρόμο τους με τα πόδια. Ομάδα κατοίκων έχει αποκλείσει τον δρόμο εμποδίζοντας τη μεταφορά 10 οικίσκων στην εγκατάσταση, οι οποίοι προορίζονται για τη στέγαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO). Παρά την παρέμβαση των Αρχών που ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι δεν πρόκειται να γίνει επέκταση του hotspot για να στεγαστούν περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες όπως αρχικά νόμιζαν, οι συγκεντρωμένοι αρνούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ να ανοίξουν τον δρόμο. Μάλιστα, έχουν οργανωθεί βάρδιες για τη φύλαξη του σημείου επί 24ώρου βάσεως.

Στη Χίο, οι περισσότεροι που φιλοξενούνται στο hotspot μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί σύμφωνα με τη νομοθεσία (κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας της 20ής Μαρτίου), εφόσον έχουν περάσει 25 ημέρες από την ημέρα άφιξής τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο νησί έως ότου εξεταστεί η αίτηση για άσυλο που έχουν καταθέσει. Μόνο 250 άτομα δεν έχουν λάβει ακόμα «άδεια εξόδου», τα οποία και παραμένουν σε φυλασσόμενο χώρο. Το γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν βρίσκονται πλέον υπό περιορισμό έχει βελτιώσει το κλίμα εντός της εγκατάστασης, όπως διαβεβαιώνει εργαζόμενος (πριν από 20 ημέρες περίπου 300 άτομα, κυρίως οικογένειες, είχαν ανοίξει τρύπα στον φράχτη, είχαν αποδράσει και παρέμεναν για μέρες στο λιμάνι). Ωστόσο έχει δημιουργήσει προβλήματα στη γύρω περιοχή καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται καταστροφές και κλοπές, σε καλλιέργειες κυρίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές γνωρίζουν τα άτομα που προκαλούν προβλήματα και τους έχουν επανειλημμένα προσαγάγει, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Με μεγάλη δυσκολία ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη μεταφορά ομάδας περίπου 250 προσφύγων και μεταναστών από τα hotspots Χίου και Λέσβου στη Λέρο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων στα δύο νησιά και να υπάρξει αποσυμφόρηση. Στη Χίο, ενώ οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο για να μεταφερθούν, εμφανίστηκε ομάδα ξένων που τους παρότρυνε να κατεβούν από το καράβι γιατί θα τους γυρνούσαν στην Τουρκία. Πράγματι οι μετανάστες αποβιβάστηκαν σπάζοντας την πόρτα, ενώ χρειάστηκε πολλή ώρα για να πειστούν να ανεβούν και πάλι στο καράβι. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Λέσβο όταν οι Ιρακινοί που είχε προγραμματιστεί να μεταβούν στη Λέρο αρνήθηκαν, καθώς πίστευαν ότι θα τους γυρνούσαν στην Τουρκία. Χθες στη Λέσβο εκδηλώθηκε φωτιά σε κοντέινερ που χρησιμοποιείται για τη φύλαξη στρωμάτων, η οποία πιθανότατα οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα. Ωστόσο, λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Μόρια τις προηγούμενες ημέρες, το γεγονός προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση. Χθες πραγματοποιήθηκε και η μεταφορά 11 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονταν στο hotspot στη Μόρια (από την πτέρυγα των ασυνόδευτων ανηλίκων είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια στην αρχής της εβδομάδας) σε άλλη δομή, ενώ ακόμα 20 άτομα προβλεπόταν να μεταφερθούν στη δομή της οργάνωσης «Ηλιαχτίδα».

Στο λιμάνι του Πειραιά

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, 53.717 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν στην Ελλάδα χθες, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά παρέμεναν 2.732 άτομα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι το λιμάνι θα άδειαζε πριν από το Πάσχα. Χθες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για το προσφυγικό, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι «έχει πάει ικανοποιητικά η μεταφορά των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα για τις ημέρες του Πάσχα και θα συνεχιστεί αμέσως μετά, έως ότου να αδειάσει εντελώς». Αποτίμησε ωστόσο θετικά τον ένα μήνα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, καθώς «οι ροές έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά».