Ποια η σχέση αγροτών, υπαλλήλων και προσφύγων;

Ποια η σχέση αγροτών, υπαλλήλων και προσφύγων;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αθώα εκδοχή θα μπορούσε να έχει ως εξής: κάποιοι ευφάνταστοι κυβερνητικοί παράγοντες, βλέποντας πως εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια νομοσχέδιο αγροτικού ενδιαφέροντος (περί «αγροτικών συνεταιρισμών και μορφών συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου»), έκαναν συνειρμούς βολικούς για τη διευθέτηση διαφόρων υποθέσεων:

• Το γεγονός ότι για έναν αγρότη δεν υπάρχει ωράριο τους ενέπνευσε να προωθήσουν τροπολογία μέσω της οποίας ρυθμίζονται θέματα καταβολής «αποζημίωσης» για υπερωριακή απασχόληση προσωπικού νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

• Το ότι εργάζονται οι αγρότες σε απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες τούς κινητοποίησε στην κατεύθυνση τροπολογίας σχετικής με το «επίδομα ανθυγιεινής εργασίας» δημοσίων υπαλλήλων.

• Και δεδομένου ότι σε αγροτικές εκτάσεις υπάρχουν κάποιοι καταυλισμοί προσφύγων, είδαν στο εν λόγω σχέδιο νόμου την ευκαιρία να ψηφιστεί άλλη τροπολογία με την οποία «συγκροτείται ειδική υπηρεσία επικοινωνιακού σχεδιασμού προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής».

Οποια εκδοχή και αν επιλέξει κάποιος, η πραγματικότητα είναι ότι το φαινόμενο έχει προσλάβει τους τελευταίους μήνες εκρηκτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση, «αξιοποιώντας» την ψήφιση κάθε είδους νομοσχεδίων, ακόμα και κύρωσης διακρατικών συμφωνιών, μεριμνά για διευθετήσεις υποθέσεων, όπως οι προαναφερθείσες διά της πλαγίας. Προσφάτως, ήταν μια τέτοια κύρωση συμφωνίας με την Κύπρο που μετατράπηκε σε «όχημα» για να περάσουν δύο τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για σημαντικά ζητήματα: η μία αφορούσε προμήθεια καυσίμων για τις Ενοπλες Δυνάμεις και η άλλη αντισταθμιστικά ωφελήματα. Λίγο παλαιότερα, σε κύρωση συμφωνίας με το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας ψηφιζόταν τροπολογία για τα… μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Προ ημερών, εξάλλου, σε σχέδιο νόμου για συμφωνία με το κράτος της Γεωργίας νομιμοποιούνταν δαπάνες για δομές φιλοξενίας μεταναστών. Στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς συμπεριελήφθη τροπολογία για νομιμοποίηση δαπανών νοσοκομείων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τον Οκτώβριο έως τώρα, με βάση έναν πρώτο ανεπίσημο υπολογισμό, ψηφίζεται μία τροπολογία κάθε ημέρα. Σημειώνεται ότι για το εκπρόθεσμο της κατάθεσης των τροπολογιών και για το άσχετο του περιεχομένου τους υπάρχουν πρόνοιες τόσο στο Σύνταγμα όσο και στον Κανονισμό της Βουλής, οι οποίες, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, παραβιάζονται συνεχώς.

Την ίδια στιγμή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις ειδικές εκθέσεις του, οι οποίες συνοδεύουν τις τροπολογίες, αναφέρει συχνά πως ο υπολογισμός του κόστους των ρυθμίσεων είναι αδύνατος επειδή «το επισπεύδον υπουργείο δεν προσδιορίζει το ύψος των δαπανών»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή