Πώς δεν θα «ξεπαγώσει» η αναλογία 1 προς 5

Πώς δεν θα «ξεπαγώσει» η αναλογία 1 προς 5

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων στο πεδίο του Δημοσίου αναφορικά με την κινητικότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και περικοπές μισθών σε συνδυασμό με «πάγωμα» προσλήψεων, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προληπτικού πακέτου μέτρων.

Οι «θεσμοί», παρά το γεγονός ότι προσφάτως ενέκριναν το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο τελικώς ψηφίστηκε από τη Βουλή, εμφανίζονται να ζητούν περικοπές, οι οποίες θα εστιαστούν στις απολαβές των νεοεισερχόμενων, στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία σε κάθε περίπτωση βάσει των ήδη συμφωνηθέντων, θα έμπαιναν από το καλοκαίρι σε διαδικασία εξορθολογισμού.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να καθοριστούν άμεσα ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο Δημόσιο, τα οποία να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μείωση των δαπανών.

Ζήτημα έχει προκύψει και με τις προσλήψεις. Αρχικά, κυβέρνηση και «θεσμοί» είχαν συμφωνήσει για περίπου 10.000 προσλήψεις εντός του 2016 και σταδιακό «ξεπάγωμα» της αναλογίας 1:5 από το 2017. Μάλιστα συμφωνήθηκε να υπάρξει πρόσθετο κονδύλι 34 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Οι εν λόγω προσλήψεις δεν επρόκειτο να συνυπολογιστούν στον συνολικό αριθμό.

Ωστόσο, κατόπιν της συνολικής εμπλοκής που σημειώθηκε στη διαπραγμάτευση και το ζήτημα των προσλήψεων βρίσκεται «στον αέρα», ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το σταδιακό «ξεπάγωμα» της αναλογίας 1:5 (σ.σ. μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις) που τις διέπει επί του παρόντος.

Ως προς τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να υλοποιήσει, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν:

1. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να έχει καταρτιστεί όλη η δευτερεύουσα νομοθεσία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

2. Εντός Μαΐου να έχει εκδοθεί όλη η δευτερεύουσα νομοθεσία για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, να έχουν ολοκληρωθεί οι περιγραφές καθηκόντων και μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν οριστεί οι γενικοί γραμματείς.

3. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 θα πρέπει να έχουν οριστεί οι διοικητές φορέων και οργανισμών, ενώ οι προϊστάμενοι μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Επίσης, βασικό παραδοτέο αποτελεί ο μόνιμος μηχανισμός εσωτερικής κινητικότητας, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιαστεί εντός του προσεχούς διμήνου και να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017.

Τέλος, οι «θεσμοί» εφιστούν εκ νέου την προσοχή της κυβέρνησης στο ζήτημα των παράνομων προσλήψεων (πλαστά πτυχία κ.λπ.) στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, ζητούν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, οι παραβάτες να αντιμετωπίζουν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα ζητείται και η επίσπευση στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή