Μηδενικές ροές προσφύγων και μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο

Μηδενικές ροές προσφύγων και μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ροές μεταναστών και προσφύγων το βόρειο Αιγαίο από χθες, Δευτέρα, μέχρι σήμερα το πρωί. Σημειώνεται ότι είναι η πέμπτη διαδοχική ημέρα που στη Λέσβο δεν υπήρξαν αποβιβάσεις.

Πάντως, εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots των τριών νησιών, ζουν σήμερα 7.044 άτομα. Συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 4.020, στη Χίο 2.265 και στη Σάμο 759.

Στα παραπάνω στοιχεία των hot spots δεν συμπεριλαμβάνονται 270 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο και 120 που έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο, όλοι στη Λέρο.

Επίσης, περίπου 2.000 από τους 7.044 διαμένουν σε ανοικτές δομές, τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευση 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση.

Επιπλέον, στα νησιά σε ανοικτές δομές, εκτός hot spots ζουν άλλοι 300 πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου και έχουν κι αυτοί εγκλωβιστεί, αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

54.042 πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα

Σε 54.042 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά παραμένουν 8.190 άτομα, από τους οποίους οι 61 αφίχθησαν το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική, φιλοξενούνται 14.308 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά, τα άτομα που παραμένουν στις προβλήτες υπολογίζονται σε 2.151, ενώ 2.880 άτομα βρίσκονται, πλέον, στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Στην Κεντρική Ελλάδα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 1.923 και στη Νότια Ελλάδα σε 338.

Στο κέντρο της Ειδομένης, οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.172 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 3.959. Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, φιλοξενούνται 29.283 άτομα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή