ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος οι διημερεύσεις στα φαρμακεία

telos-oi-diimereyseis-sta-farmakeia-2132318

Χωρίς διημερεύοντα φαρμακεία (8 π.μ. – 8 μ.μ.) είναι από χθες η χώρα, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι πολίτες εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία με το κλασικό ωράριο (εκείνα που λειτουργούν σε πενθήμερο βάσει του ωραρίου 8 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8 μ.μ. εκτός απογεύματος Δευτέρας, Τετάρτης) ή από τα φαρμακεία με το διευρυμένο ή ελεύθερο ωράριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, από τα 3.000 φαρμακεία του λεκανοπεδίου σε μηνιαία βάση τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα. Επίσης, 120 φαρμακεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (8 π.μ. – 11 μ.μ.), ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φαρμακείων με ελεύθερο ωράριο, διότι δεν δηλώνονται σε κάποια κατάσταση των φαρμακευτικών συλλόγων και της περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι η διημέρευση και η διανυκτέρευση είναι υποχρεωτικές για τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, στην πράξη τα τελευταία χρόνια, με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και τη λειτουργία ολοένα περισσότερων διευρυμένων φαρμακείων, τα συνοικιακά φαρμακεία ζητούν να εξαιρεθούν από τις διημερεύσεις ή τις διανυκτερεύσεις – ο νόμος επιτρέπει την εξαίρεση για συγκεκριμένους λόγους. Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, τουλάχιστον 600 φαρμακεία της Αττικής βρίσκονται πλέον εκτός εφημεριών (διημερεύσεις ή διανυκτερεύσεις).

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος είχε μιλήσει για «κατάρρευση» των εφημεριών στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, καθώς αδυνατούσε να συμπληρώσει τους καταλόγους για διημέρευση, αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων. Η δυσλειτουργία των φαρμακείων και το χάος που επικρατεί στον χώρο αλλά και στους πολίτες έχουν τεθεί πιεστικά από τον ΦΣΑ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αίτημα την επαναφορά του παλαιού ωραρίου.