«Ακόμα περιμένουμε τις προσλήψεις του 2014»

«Ακόμα περιμένουμε τις προσλήψεις του 2014»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πάνω από 1.250 κλίνες νοσηλείας και εξειδικευμένες κλινικές, τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο παιδιών ασθενών από όλη τη χώρα. Και όπως όλα τα νοσοκομεία της χώρας, «λυγίζουν» υπό το βάρος της υποστελέχωσης. Οι διορισμοί προσωπικού για τους οποίους έχουν δεσμευθεί κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν έχουν γίνει ακόμα. Και η υπομονή στερεύει…

«Πολλοί οι ασθενείς, λίγοι νοσηλευτές. Ολα έγκειται στην καλή διάθεση. Οταν όμως πάψει αυτή… Η ψυχή θέλει, το κορμί δεν βοηθά. Και δεν βλέπω να γίνεται κάτι. Ακόμα περιμένουμε τις προσλήψεις του 2014. Είμαστε στα μέσα του 2016 και ακόμα περιμένουμε», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Χρήστος Παπαχρήστος. Στο «Αγλαΐα Κυριακού» οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι περίπου 75, σε ένα σύνολο 350, ενώ πολλοί νοσηλευτές λείπουν σε νόμιμες άδειες. Οπως τονίζει ο κ. Παπαχρήστος, «είμαστε λίγοι. Οταν μία βάρδια γίνεται με δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα είναι η προϊσταμένη, που πλέον δεν κάνει μόνο διοικητικές πράξεις αλλά και νοσηλευτική, είμαστε λίγοι». Οι ελλείψεις δεν καταγράφονται μόνο σε νοσηλευτές, αλλά στους περισσότερους κλάδους. «Οι διοικητικές υπηρεσίες είναι εξαθλιωμένες», προσθέτει και συνεχίζει: «Για τη μισθοδοσία είναι μόνο δύο άτομα. Λείπει προσωπικό από τα εργαστήρια. Βιολόγοι, χημικοί, παρασκευαστές, ακτινολόγοι. Εχουμε έλλειψη σε τραυματιοφορείς. Ομως το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει. Δεν μπορεί όλα σε αυτή τη χώρα να γίνονται βάσει της καλής διάθεσης. Πολλές φορές η κούραση σε προδίδει». Το «Αγλαΐα Κυριακού» δεν πρωτοτυπεί σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία όσον αφορά τις ελλείψεις υλικών. Συχνά δανείζεται αναλώσιμα υγειονομικά υλικά από άλλες μονάδες. «Σε πρόσφατη συνάντησή μου με τον υπουργό Υγείας, τον είχα ρωτήσει: “Εσείς, όταν φεύγετε από το σπίτι σας για να πάτε στη δουλειά, παίρνετε μαζί σας και χαρτί τουαλέτας; Γιατί εμείς αυτό κάνουμε», καταλήγει ο κ. Παπαχρήστος.

Για ελλείψεις νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού διαμαρτύρονται και οι εργαζόμενοι στο «Αγία Σοφία». «Πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο είναι κενές. Μία νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 30-40 μικρούς ασθενείς. Και εάν αυτό είναι πλέον ο “κανόνας” για τα γενικά νοσοκομεία, εδώ υπάρχει η ιδιαιτερότητα των παιδιών που θέλουν αυξημένη φροντίδα και επιτήρηση. Στις μονάδες αυξημένης φροντίδας αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια για έξι με επτά παιδιά», επισημαίνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Αγία Σοφία» Κώστας Χαραλαμπόπουλος και συνεχίζει «δεν είναι μόνο οι νοσηλευτές. Είναι παντού, εργαστήρια, διοικητικό προσωπικό. Είμαστε τέσσερις άτομα τεχνολόγοι – παρασκευαστές στο βιοχημικό εργαστήριο για να βγάλουμε όλες τις βάρδιες, εφημερίες και Σαββατοκύριακα. Και αυτά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας με 750 κλίνες νοσηλείας, που εφημερεύει μέρα με τη μέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή