Συντήρηση του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο

Συντήρηση του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη στην Ελλάδα και το σύμβολο της Ζακύνθου. Το Ναυάγιο, στην ομώνυμη (πλέον) παραλία, είναι όμως… ένα πραγματικό καράβι και, όπως είναι επόμενο, ύστερα από 36 χρόνια στην άμμο έχει υποστεί σημαντική φθορά. Αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του για την τουριστική εικόνα του νησιού, ο δήμος σε συνεργασία με το τοπικό ΤΕΙ πρόκειται να προχωρήσουν για πρώτη φορά σε εργασίες συντήρησης του Ναυαγίου, ώστε να το παραδώσουν ως έχει και στις επόμενες γενιές.

Οκτώβριος του 1980. Το πλοίο «Παναγιώτης» αποπλέει από το Δυρράχιο της Αλβανίας με προορισμό τον Πειραιά, αλλά, λόγω μεγάλης κακοκαιρίας, προσαράζει στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Ζάκυνθο. Οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν και διαμαρτύρονται έντονα για την περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή που προκαλεί η παρουσία του κουφαριού σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Ομως για μια σειρά από αιτίες το πλοίο είναι αδύνατο να μετακινηθεί και έτσι «ξεμένει» προσαραγμένο στην παραλία.

Το ατύχημα όμως σύντομα μετατρέπεται… σε ευτύχημα. Ο συνδυασμός της άγριας ομορφιάς της συγκεκριμένης, απρόσιτης (ακόμα και σήμερα) παραλίας με το κουφάρι του Ναυαγίου δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό, το οποίο «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο διαφημίζοντας το νησί.

Εκτοτε, όμως, πέρασαν 36 χρόνια και η φυσική φθορά του Ναυαγίου είναι περισσότερο από εμφανής. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ναυάγιο να καταστραφεί. Είναι ένα σύμβολο της Ελλάδας, αναγνωρίσιμο πλέον σε όλο τον κόσμο», λέει ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς. Ο δήμος, λοιπόν, σε συνεργασία με το τμήμα Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (που εδρεύει στο νησί) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση του Ναυαγίου.

«Σε μερικές ημέρες θα επισκεφθούμε το Ναυάγιο, μαζί με επιστήμονες από το ΤΕΙ για μια πρώτη καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασής του», λέει ο κ. Αντώνης Νικολουδάκης, αντιπρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου. «Φέτος θα λάβουμε και κάποια πρώτα μέτρα: θα τοποθετήσουμε περίφραξη στον χώρο, τόσο διακριτική που να μην ενοχλεί αισθητικά όσους θέλουν να φωτογραφηθούν στο Ναυάγιο, αλλά αρκετή για να αποτρέψει την είσοδο στο εσωτερικό του. Επίσης θα τοποθετήσουμε μια πινακίδα με την ιστορία του Ναυαγίου. Τέλος, θα βάλουμε ναυαγοσώστη και φύλακα στην παραλία, ώστε να μπει μια τάξη».

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Το σίγουρο είναι ότι έχει διαβρωθεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, ενώ έχει υποστεί και κάποιους βανδαλισμούς», λέει ο κ. Χρήστος Καρύδης, καθηγητής στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. «Επομένως θα ξεκινήσουμε ταυτοποιώντας με κάποιες τεχνικές τα υλικά από τα οποία αποτελείται. Και στη συνέχεια θα σκεφτούμε με ποιον τρόπο θα επέμβουμε, κατ’ αρχάς για να βελτιώσουμε τη στατικότητα του κουφαριού και στη συνέχεια για να το συντηρήσουμε».

«Πρέπει βέβαια να δούμε πώς θα καλύψουμε το κόστος της συντήρησης», λέει ο κ. Νικολουδάκης. «Σίγουρα θα συμβάλλει ο δήμος, θα αναζητήσουμε χορηγούς, αναζητούμε ιδέες. Στόχος μας είναι η μελέτη να τελειώσει μέσα στο έτος και οι επεμβάσεις συντήρησης πριν από την αρχή της επόμενης τουριστικής περιόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή