Συγκεντρώσεις με ένταση και μικροεπεισόδια

Συγκεντρώσεις με ένταση και μικροεπεισόδια

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άβολη συνύπαρξη των επαγγελματικών σωματείων και των επαγγελματιών επαναστατών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της διαδήλωσης που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα μπροστά στη Βουλή. Εκπρόσωποι των μηχανικών, των δικηγόρων, των αγροτών και άλλων κλάδων βρέθηκαν στους δρόμους μαζί με τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της ΛΑΕ, τους αναρχοσυνδικαλιστές και λοιπούς αντιεξουσιαστές, σε μια ετερόκλητη συγκέντρωση περίπου 10.000 ατόμων (σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ), από την οποία δεν έλειψε το θλιβερό τελετουργικό των συγκρούσεων με την αστυνομία.

«Είναι σαν διπλό φορολογικό για μας», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, για το επίμαχο νομοσχέδιο. Βρισκόμαστε στα γραφεία του επιμελητηρίου στην οδό Νίκης, λίγο πριν αρχίσει η συγκέντρωση. «Οι εισφορές είναι 38,5% για όλους, συν τη φορολογία, που ανάλογα με την κλίμακα κυμαίνεται από 22% ώς 45%. Ουσιαστικά, ωθούν τον κόσμο στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή ή στη φυγή από τη χώρα». Το 2015, λέει ο κ. Στασινός, διεγράφησαν περίπου 4.000 μηχανικοί από το ΤΣΜΕΔΕ γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους. «Φέτος θα είναι περισσότεροι».

Λίγο πριν τον συναντήσω, μεγάφωνα στο κτίριο του ΤΕΕ έπαιζαν το μήνυμα των μηχανικών κατά του ασφαλιστικού, υπό τους ήχους των «Βαλκυριών» του Βάγκνερ. Ορισμένοι καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής είχαν διαμαρτυρηθεί για την ένταση.

Το πρωί, στην παρακείμενη οδό Ερμού, όσοι είχαν έλθει να ανοίξουν τα μαγαζιά τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδα ακροαριστερών που τους απέτρεψε. Σύμφωνα με άτομα με τα οποία μίλησε η «Κ», μέλη της ομάδας έστησαν πανό έξω από τα μαγαζιά και παρέμειναν εκεί για ώρες –δύο με τρεις μπροστά από κάθε κατάστημα– για να διασφαλίσουν ότι θα παρέμεναν κλειστά.

Στη λεωφόρο Αμαλίας, λίγο μετά τις 6, συναντήσαμε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Δώδεκα μήνες πριν, ήταν μέσα στη Βουλή –και στο υπουργικό συμβούλιο– και πίεζε υπέρ της ρήξης. Χθες, ανάμεσα στους διαδηλωτές, έμοιαζε να είναι περισσότερο στον φυσικό του χώρο. «Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ΕΑΜ», λέει στην «Κ». «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι εθνικό, δημοκρατικό και κοινωνικό-ταξικό». Κατά την εκτίμησή του, «αυτό το έκτρωμα» –όπως χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο– «θα μείνει στα χαρτιά». Η χώρα, λέει, «οδηγείται ταχύτατα σε αδιέξοδο» και πρέπει να προετοιμαστεί για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ.

Aπόγνωση

Καθώς περνούσε η ώρα, μαζευόταν ο κόσμος. Η παρουσία των δικηγόρων, που απέχουν εδώ και τέσσερις μήνες από τα καθήκοντά τους, ξεχώριζε μπροστά στον Aγνωστο Στρατιώτη. Ο Γιώργος Σταματογιάννης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, χαρακτηρίζει τη χθεσινή κινητοποίηση την «κορύφωση» του αγώνα τους. Με τα νέα μέτρα, τα Ταμεία και το Δημόσιο γίνονται «δημευτικοί συνεταίροι» για τον νέο δικηγόρο, λέει ο κ. Σταματογιάννης, που «δεν του επιτρέπουν να ανοίξει τα φτερά του». Αντίστοιχη απόγνωση εκφράζει ο Γιώργος Μήτσης, πρόεδρος της ομοσπονδίας δικαστικών επιμελητών, οι οποίοι επίσης απέχουν εδώ και μήνες από την εργασία τους. Η Κωνσταντίνα, μια νεαρή αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, δίνει το στίγμα του αδιεξόδου των νέων επιστημόνων: «Με αυτό το νομοσχέδιο αφανιζόμαστε, θα δουλεύουμε μόνο για να πληρώνουμε τα Ταμεία και την εφορία».

Αργότερα, η ειρηνική διαμαρτυρία έδωσε και πάλι τη θέση της στο γνωστό, χιλιοπαιγμένο έργο. Κατά τις 8.30 μ.μ. κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες κατά αστυνομικών των ΜΑΤ που βρίσκονταν μπροστά στα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», καθώς και στην κάτω πλευρά της πλατείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών, με συνέπεια οι διαδηλωτές που βρίσκονταν μπροστά στη Βουλή να τραπούν σε φυγή – κυρίως επί της Αμαλίας στην κατεύθυνση προς τη Συγγρού. Κατά τις 9, είχαν μείνει 600 – 700 άτομα στην πλατεία Συντάγματος και μέλη του ΠΑΜΕ στη λεωφόρο Αμαλίας. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές. Νωρίτερα, μέλη της ομάδας Βlock It (που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ) είχαν αναρτήσει πανό κατά των μέτρων για το ασφαλιστικό στον Λυκαβηττό.

Από την οργή των αντιεξουσιαστών δεν γλίτωσε ο Λαρισαίος αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος, που δέχθηκε επίθεση και απομακρύνθηκε αιμόφυρτος. Πιο τυχερός ήταν ο δημοσιογράφος του Star Γιώργος Σαραντάκος, που ξέφυγε τρέχοντας. Αργά το βράδυ, ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση στη Βουλή, οι αντιεξουσιαστές συνεχίσαν τα επεισόδια στα Εξάρχεια, στήνοντας οδοφράγματα και καίγοντας κάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή