Ανοίγει συζήτηση για το εργασιακό

Ανοίγει συζήτηση για το εργασιακό

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καυτό» αναμένεται το καλοκαίρι για την κυβέρνηση και δη για το υπουργείο Εργασίας παρά το «κλείσιμο» του ασφαλιστικού, καθώς άμεσα ανοίγει το εργασιακό αλλά και η αναμόρφωση της κοινωνικής πρόνοιας, με δύσκολες αποφάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες αναταράξεις. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνοδεύσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η αρχή θα γίνει τον Ιούνιο με την επέκταση της πιλοτικής φάσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 30 δήμους της χώρας, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την καθολική εφαρμογή του ΕΕΕ σε όλη τη χώρα, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από περικοπές της δαπάνης για πρόνοια, κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Τα δύσκολα βέβαια αναμένονται τον Σεπτέμβριο, αφού θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Στο «ευρωπαϊκό μνημόνιο» επαναλαμβάνεται ρητά ότι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να οδηγούν στην επιστροφή στις ρυθμίσεις του παρελθόντος, και δη σε πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή