Στο «κόκκινο» τα νησιά παρά τη μείωση ροών

Στο «κόκκινο» τα νησιά παρά τη μείωση ροών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διογκώνονται οι δυσκολίες διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στα ελληνικά νησιά. Ο πληθυσμός όσων φιλοξενούνται στα hotspots ξεπερνά τις αντοχές των υφιστάμενων υποδομών, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτός των δομών χωρίς να καταγράφονται όσοι φθάνουν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί δραστικά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχουν μηδενιστεί, ενώ η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου προχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά στη Χίο, οι Αρχές αναφέρουν ότι απαιτούνται περισσότεροι από έξι μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις των περίπου 2.300 ατόμων που έως χθες βρίσκονταν στο νησί. Πάντως, η κατάσταση στο νησί είναι έκρυθμη, με τους κατοίκους να κλείνουν τον δρόμο στα κοντέινερ της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου EASO και τις τοπικές αρχές να κατηγορούν την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Ολα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν τηρηθεί, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί η αξιοπιστία μας ως δημοτική αρχή», αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Χίου, Γιώργος Καραμανής.

Οπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή, από την προηγούμενη Παρασκευή, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής που βρίσκονταν στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. έχουν αποχωρήσει καθώς οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση του έργου τους. Στο hotspot βρίσκονται 1.700 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι 1.100 άτομα. Ωστόσο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Παναγιώτης Νίκας, διαψεύδει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό περί αποχώρησης. «Είναι ανακριβή τα όσα λέγονται. Η υπηρεσία πρώτης υποδοχής βρίσκεται εκεί και επιχειρεί κανονικά», δηλώνει στην «Κ».

Περίπου 30 άτομα συνεχίζουν να φτάνουν στο νησί ημερησίως (200 την εβδομάδα), οι οποίοι μεταφέρονται στον καταυλισμό στη Σούδα (όπου παραμένουν 900 άτομα). Πρακτικά όσοι έφτασαν στο νησί τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν καταγραφεί. Η διαδικασία θα ξεκινήσει και πάλι όταν αδειάσει χώρος στο hotspot. Πάντως, το hotspot της Χίου λειτουργεί πλέον ως ανοιχτή δομή εφόσον οι περισσότεροι από όσους φιλοξενούνται έχουν συμπληρώσει 25 ημέρες παραμονής, έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο οπότε και έχουν λάβει «άδεια εξόδου». Απαγορεύεται, ωστόσο, να φύγουν από το νησί.

Η απαγόρευση αυτή ήταν και ο λόγος που 7 άτομα στη Σάμο προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο με πλαστά έγγραφα ασύλου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Σάμο έφθασαν 300 άτομα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και προσφύγων να ξεπερνά πλέον τους 1.000 (1.047 σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση). Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ζητεί να μεταβεί στο νησί επιπλέον αστυνομική δύναμη.

Στη Λέσβο, μετά τα σοβαρά επεισόδια στα τέλη Απριλίου και την εξέγερση των προσφύγων και μεταναστών στο hotspot στη Μόρια η κατάσταση έχει σχετικά εξομαλυνθεί. Πριν από δύο ημέρες, περίπου 70 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε ειδικό camp που δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία της ΜΚΟ PRAKSIS ενώ στον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ φιλοξενούνται πλέον περίπου 1.000 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Οι μετακινήσεις αυτές βοήθησαν να αποσυμφορηθεί η κατάσταση εντός του hotspot στη Μόρια. Βέβαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη φιλοξενία πολλών ακόμη «νεοφερμένων» σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ροές, εάν δεν αρχίσουν κάποιοι να φεύγουν από την εγκατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή