Αναζητείται Αλβανός έμπορος ναρκωτικών που φέρεται να χρηματοδοτεί κόμμα στην Αλβανία

Αναζητείται Αλβανός έμπορος ναρκωτικών που φέρεται να χρηματοδοτεί κόμμα στην Αλβανία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία  που προέκυψαν από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. το διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, δραστηριοποιούνταν πριν από το 2014 και κεντρικό ρόλο έχει Αλβανός που ζει στην Αλβανία και ένας Ελληνας. Αμφότεροι ήλεγχαν τον βαλκανικό άξονα. Εναν δεύτερο πυλώνα στο Βέλγιο ήλεγχε Αλβανός ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί με τον αδερφό του και ένας Ελληνας που συνελήφθη στην προχθεσινή μεγάλη επιχείρηση με την συνδρομή και του γραφείου της DEA στην Αθήνα.

Κεντρικό ρόλο επίσης στο κύκλωμα είχε Ελληνας ο οποίος διατηρούσε μάντρα μεταχειρισμένων φορτηγών και έστηνε εικονικές εταιρίες μεταφορών που διευθύνονταν από αχυρανθρώπους. Αναζητείται επίσης Αλβανός μέλος του κυκλώματος ο οποίος φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικό κόμμα στην Αβανία.

Το τελευταίο φορτίο των 678 κιλών χασίς που είχε εισαχθεί στην Ελλάδα με ταχύπλοα είχε κρυφτεί σε βραχονησίδα απέναντι από την περιοχή Αγιο Σωστη στη Ζάκυνθο. Θα μεταφερόταν στην Αθήνα και από εκεί με φορτηγά διεθνών μεταφορών στην κεντρική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τη διεθνή σπείρα διακίνησης ναρκωτικών με παρακλάδια σε Ελλάδα, Αλβανία, Βέλγιο και αλλού εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής προχθες. Συνελήφθησαν στην Ελλάδα 15 μέλη του κυκλώματος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν για την ίδια υπόθεση χθες έρευνες και στο Βέλγιο. Στους 15 κατηγορουμένους που εντοπίστηκαν στην Αττική συγκαταλέγονται 12 Ελληνες και τρεις υπήκοοι Αλβανίας. Εγκέφαλος του κυκλώματος είναι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ένας Αλβανός που φέρεται να δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αστυνομικοί που μετέχουν στην έρευνα τον περιγράφουν ως «βαρόνο» των ναρκωτικών στην Ευρώπη, με ισχύ να επηρεάσει ακόμα και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του. Κομβικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος διαδραματίζει και ένας Ελληνας ο οποίος έχει υπό τη διαχείρισή του φορτηγά διεθνών μεταφορών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο. Σ’ αυτό το διάστημα, τα μέλη της σπείρας εισήγαγαν από τη γειτονική Αλβανία μεγάλες ποσότητες χασίς, τις οποίες στη συνέχεια εξήγαγαν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η μεταφορά των ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα γινόταν με ταχύπλοα σκάφη, ενώ για την προώθησή τους στο εξωτερικό τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν νταλίκες που ανήκαν σε ελληνικών συμφερόντων εταιρεία διεθνών μεταφορών με «παραρτήματα» σε Βουλγαρία και Αυστρία.

Στο τελικό στάδιο της έρευνας, τα μέλη της σπείρας μετέφεραν με υπερσύγχρονο ταχύπλοο από την Αλβανία στη Ζάκυνθο πάνω από 600 κιλά χασίς, τα οποία επρόκειτο να καταλήξουν στο Οσλο της Νορβηγίας. Συνολικά, κατασχέθηκαν χθες 678 κιλά χασίς, το ταχύπλοο σκάφος, καθώς και τρία φορτηγά αυτοκίνητα. Πιθανολογείται ότι η υπόθεση συνδέεται με τη σύλληψη, τον Δεκέμβριο, Ελλήνων και Αλβανών διακινητών που είχαν μεταφέρει κοκαΐνη από την Ολλανδία στην Ελλάδα κρυμμένη μέσα σε νταλίκα που μετέφερε φάρμακα. Τα ναρκωτικά είχαν βρεθεί από σαρωτή X-ray στο λιμάνι της Πάτρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή