Αδύνατη ακόμα η εκκένωση της Ειδομένης

Αδύνατη ακόμα η εκκένωση της Ειδομένης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόποι για να λυθούν οι καταλήψεις της Ειδομένης και του Πειραιά υπάρχουν, αρκετές θέσεις φιλοξενίας δεν υπάρχουν. Ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 τη δημιουργία 50.000 θέσεων φιλοξενίας για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του χρόνου, ακόμα τα κέντρα φιλοξενίας δεν διαθέτουν την αναγκαία χωρητικότητα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θέσεις φιλοξενίας για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη αναμένεται να υπάρχουν σε δύο εβδομάδες, οπότε και θα οργανωθεί σχέδιο εκκένωσης της περιοχής.

«Τα χαρτιά που έχουν πάρει οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Ειδομένη (σ.σ. τα έγγραφα που προμηθεύθηκαν όταν καταγράφηκαν στα νησιά) σε ένα ποσοστό 70% έχουν λήξει. Αν η αστυνομία αρχίσει ελέγχους, τα χαρτιά τους δεν ισχύουν. Εμείς λέμε ότι αν πάνε στα camps τα χαρτιά τους αυτόματα θα επαναποκτήσουν ισχύ, θα ανανεωθούν αυτόματα». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι οι πάνω από 10.000 άνθρωποι που βρίσκονται στον «καταυλισμό» της Ειδομένης, έχοντας αποκλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή για πολλές εβδομάδες, θα μπορούσαν να συλληφθούν ως παράνομοι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Ο υπουργός επισκέφθηκε την Ειδομένη την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, προκειμένου να οργανωθεί η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής, που αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, όπως συχνά έχει αναφερθεί. «Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς όλων αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένους χώρους», αναφέρει αστυνομική πηγή. «Οταν υπάρχει η υποδομή θα κάνουμε και την επιχείρηση, υπάρχουν σκέψεις και σχέδια, αλλά δεν έχει νόημα να γίνει ολόκληρη προσπάθεια και να τους πάμε ένα χιλιόμετρο πιο μακριά», συμπληρώνει.

«Ληγμένα», πάντως, χαρτιά διαθέτουν και πολλοί από εκείνους που βρίσκονται στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσουν αιτήματα ασύλου μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε η υπηρεσία Ασύλου, ανέφερε ότι η υπηρεσία Ασύλου είναι η «αιχμή του δόρατος», τονίζοντας ότι η επιτυχία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η υπηρεσία Ασύλου θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Από τις 23 Μαΐου πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται κινητά συνεργεία της υπηρεσίας Ασύλου να μεταβούν στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαδικασία συλλογής αιτήσεων από όσους βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου. Οσον αφορά την επεξεργασία των αιτημάτων, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόβλημα υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών υπάρχει στα νησιά, καθώς οι ροές, αν και δραστικά μειωμένες, συνεχίζονται, ενώ τα hotspots έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Τη Χίο, όπου στο hotspot στη ΒΙΑΛ χωρητικότητας 1.100 ατόμων φιλοξενούνται 1.700, επισκέφθηκαν χθες οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος και Οδυσσέας Βουδούρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλοξενίας στην περιοχή της «Κόρης το γεφύρι», όπου υπάρχει αποκατεστημένη χωματερή. Πρόκειται για έκταση 40 στρεμμάτων συνιδιοκτησίας του δήμου με την Εκκλησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή