ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσπευση ερευνών για «μαύρο» χρήμα

epispeysi-ereynon-gia-mayro-chrima-2133063

H δημοσιοποίηση και των ελληνικού ενδιαφέροντος στοιχείων των Panama Papers επέσπευσαν και διεύρυναν τις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

H δημοσιοποίηση των στοιχείων ελληνικού ενδιαφέροντος (από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητικής Δημοσιογραφίας) άνοιξε τον δρόμο για την αποστολή εκ μέρους των οικονομικών εισαγγελέων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές του Παναμά για φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που αναφέρονται στη μακροσκελέστατη λίστα, ενώ με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου, ήδη από καιρό έχουν διαταχθεί –και πραγματοποιήθηκαν– πολλοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους ατόμων που τα ονόματά τους είναι στα Panama Papers.

Το μεγάλο ζητούμενο των ερευνών είναι ο εντοπισμός αδήλωτων και αφορολόγητων χρηματικών ποσών και για τον λόγο αυτό οι κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης συσχετίζουν τα στοιχεία των «Αρχείων Παναμά» με άλλα διαθέσιμα από άλλες πηγές και έχουν ήδη προχωρήσει σε αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών, κυρίως προς τις κυπριακές αρχές και την Ελβετία.

Τα αιτήματα προς τον Παναμά θα είναι συγκεκριμένα για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, ενώ εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις κατά πόσον οι δικαστικές αρχές του Παναμά θα ανοίξουν λογαριασμούς των εταιρειών και των προσώπων που βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση, ο πακτωλός των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας –γεγονός πρωτοφανές διεθνώς– προσδίδει και στη χώρα μας νέα δυναμική στις έρευνες για «μαύρο» χρήμα, καθώς περίπου 230 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και 400 Ελληνες δικαιούχοι είναι στα Panama Paper, ενώ Ελληνες φιγουράρουν και σε αντίστοιχες λίστες άλλων χωρών.

Από την πλευρά των οικονομικών εισαγγελέων, πάντως, που ερευνούν παράλληλα όλες τις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς κ.ά.) έχει συγκροτηθεί κλιμάκιο εισαγγελέων (Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας, Γεώργιος Καλούδης και ο εμπειρότατος Ιωάννης Δραγάτσης) προκειμένου να καταστεί δυνατόν οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα.

Πάντως, και από εισαγγελικής πλευράς τονίζεται ότι όσοι είναι στη λίστα των Panama Papers (φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες) δεν σημαίνει ότι είναι παράνομοι και το χρήμα που διαθέτουν είναι αδήλωτο ή «μαύρο». Αλλωστε πολλοί από τους αναφερόμενους ως καταθέτες στα Panama Papers διαψεύδουν ήδη τις σχετικές πληροφορίες, καθώς για πολλούς υπάρχουν συνωνυμίες και για άλλους οι αναφορές δεν ευσταθούν. Σχετική η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, που φέρεται ως δικαιούχος εταιρειών στα Panama Papers. «Οι εν λόγω εταιρείες και οι επενδύσεις τους έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και έχουν γνωστοποιηθεί, σύμφωνα με τον νόμο, σε όλες τις δηλώσεις του “πόθεν έσχες“ των κ. Φέσσα και Κουτσουρέλη».