Σε λόγια να βρισκόμαστε

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λες και λύθηκαν όλα τα βασικά προβλήματα του πολιτισμού, ο κ. Μπαλτάς καταπιάστηκε με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Και έτσι μάθαμε, μέσω Λονδίνου, ότι άλλαξε θέση.

Αντίθετα από τη δήλωση του περασμένου Δεκεμβρίου στη Βουλή, τότε που έλεγε πως «η κυβέρνηση έχει την τάση να μην προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση, κυρίως επειδή κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο», τώρα υποστηρίζει άλλα.

«Αν ο ΟΗΕ, που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη του κόσμου, πει ότι “τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν”, τότε θα πάμε στο δικαστήριο, γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα βρίσκεται απέναντι στην ανθρωπότητα», φαίνεται να δήλωσε ο κ. Μπαλτάς στην εφημερίδα Guardian.

Δηλαδή η Ουνέσκο, στην οποία είχε ζητηθεί βοήθεια πριν από λίγα χρόνια, δεν αποτελεί αποτελεί μέρος του ΟΗΕ; Δεν είναι εξειδικευμένος εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών;

Σε λόγια να βρισκόμαστε. Γιατί, βέβαια, για να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα σε ένα τέτοιο εθνικό ζήτημα, ούτε συζήτηση. Πολύ περισσότερο να δουλέψουν από κοινού για την επιχειρηματολογία.

Ο διάλογος και η συνεργασία είναι κάτι που μας ξεπερνά.

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την αιχμαλωσία του μνημείου σίγουρα είναι καλή αφορμή δημοσιότητας και φιγούρας, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί υπεύθυνα. Οι δικαστικοί δαίδαλοι δεν είναι λύση σε ένα κράτος που καταρρέει, που δεν του περισσεύουν χρήματα και δεν έχει καμία διπλωματία σε τέτοια ζητήματα.

Ούτε, βέβαια, η κοσμική χροιά της υπόθεσης είναι λύση. Η δικαστική επιλογή διακινδυνεύει, κυρίως, τη δικαίωση της βρετανικής πλευράς. Και τότε η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει να σωπάσει διά παντός. Οι εντυπώσεις πολύ γρήγορα αλλάζουν.

Το ενδεχόμενο μιας αρνητικής για την Ελλάδα απόφασης το αντιλαμβάνεται και ο κ. Μπαλτάς. «Τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους. Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πήραν ορισμένοι από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει μία αδιαμφισβήτητη νομική βάση», παραδέχεται.

Μήπως είναι καλύτερα να ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα του υπουργείου του, από το να ονειρεύεται επιστροφή τύπου ΣΥΡΙΖΑ;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή