Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα τρία μεταβυζαντινά κειμήλια

Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα τρία μεταβυζαντινά κειμήλια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύματα των αρχαιοκαπήλων στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι και αρκετά απομακρυσμένα μουσεία, αλλά και «θησαυροί» σε μοναστήρια.

Ο «Χριστός Μέγας Αρχιερεύς», εικόνα του 1885, είχε κλαπεί από τη Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους, στη θέση Αργυραίικα του Νομού Καρδίτσας, τα Χριστούγεννα του 2006 με αρχές του 2007. Οπως και η εικόνα της «Ενθρονης Παναγίας Οδηγήτριας», του 1885 κι αυτή. Ενώ το αμφιπρόσωπο εικονίδιο χορού (με τις παραστάσεις των Αγίων Αναργύρων και των Τριών Ιεραρχών), του 18ου αι., είχε κλαπεί από τον Ναό Κοίμησης Θεοτόκου Κουκουλίου του Νομού Ιωαννίνων το 2009. Οι τρεις εικόνες –μεταβυζαντινά κειμήλια– επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία και βρίσκονται πλέον σε ελληνικό έδαφος. Χρειάστηκαν συντονισμένες ενέργειες και λεπτοί χειρισμοί από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις ελληνικές διπλωματικές αρχές για τον επαναπατρισμό τους.

Οι γερμανικές αρχές παρέδωσαν τα αντικείμενα στο γενικό προξενείο του Μονάχου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για την οριστική απόδοσή τους στο ελληνικό Δημόσιο. Από το 2012 η τότε Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών πληροφορήθηκε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ηπείρου ότι σε οίκο δημοπρασιών (Hargesheimer & Günther, έδρα Düsseldorf) διετίθεντο προς πώληση τα κειμήλια. Υστερα από σχετικό έλεγχο, ταυτοποιήθηκαν 18 κλαπέντα μεταβυζαντινά κειμήλια από ναούς της Ηπείρου κυρίως, αλλά και της Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας. Διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος είχε ήδη πωληθεί ή επιστραφεί σε ιδιώτες στην Ολλανδία και τη Ρωσία, μία εικόνα είχε πωληθεί σε ιδιώτη στο Ντίσελντορφ και τέσσερις επεστράφησαν στην προμηθεύτρια εταιρεία του οίκου δημοπρασιών στο Μόναχο. Κατόπιν έγκλησης που κατατέθηκε από το ελληνικό Δημόσιο κατά της προμηθεύτριας εταιρείας στο Μόναχο το 2013, τα αντικείμενα παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές και στη συνέχεια στην αρμόδια Εισαγγελία.

Τώρα οι υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες για την επιστροφή των υπόλοιπων κειμηλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή