Επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στην Παναγιά

Επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στην Παναγιά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως συμβολικής σημασίας κίνηση γίνεται αντιληπτή η χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Β. Τελλίδη, στο φυλάκιο της νήσου Πασάς (Παναγιά), στα ανατολικά των Οινουσσών. Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του κ. Τελλίδη στον Πασά, στην Κωνσταντινούπολη σημειωνόταν ακόμη ένα γεγονός συμβολικής σημασίας, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεγε να εμφανιστεί στην έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών και να φωτογραφηθεί ανάμεσα στους αρχηγούς Ελλάδας και Τουρκίας, κ. Ευάγγελο Αποστολάκη και Χουλούσι Ακάρ. Πηγές ανέφεραν ότι δεν αποτελεί το μοναδικό γεγονός έντασης της στρατιωτικής διπλωματίας. Μόλις προχθές, ο κ. Αποστολάκης είχε επισκεφθεί την Ιορδανία, όπου –παρότι δεν συνηθίζεται– συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα και είχε μαζί του δεκαπεντάλεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία.

Στην Ελλάδα, ο κ. Τελλίδης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΑΣΔΕΝ, άλλους ανώτατους αξιωματικούς και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, επισκέφθηκε το φυλάκιο στον Πασά, το οποίο είναι πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα παρακολούθησης των κινήσεων γύρω από το νησί (κάμερες κ.λπ.). Ο κ. Τελλίδης και η συνοδεία του έφθασαν στον Πασά με μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου NH-90 και προσγειώθηκαν δίχως, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, παρενοχλήσεις από την τουρκική πλευρά. Μετά την ωριαία επίσκεψή του στο νησί, ο Α/ΓΕΣ επέστρεψε στη Χίο όπου ενημερώθηκε από τους ανώτατους αξιωματικούς της Διοίκησης για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης τους. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες εβδομάδες η νήσος Πασάς είχε μετατραπεί σε θέατρο επικίνδυνων υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ακόμη και σε ύψος μόλις 70 μέτρων πάνω από το έδαφος. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί η προσπάθεια για δημιουργία φυλακίων ή επέκταση υπαρχόντων και σε άλλες νησίδες ανά το Αιγαίο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα φυλάκια θα εμπλουτισθούν και με σύγχρονα μέσα παρακολούθησης. Προφανής σκοπός αυτής της κινητοποίησης είναι να αποφευχθεί η μεταφορά της έντασης από τον Πασά σε κάποια άλλη νησίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή