Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε τεράστιες ποσότητες καπνού

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε τεράστιες ποσότητες καπνού

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υπόθεση διακίνησης τεράστιας ποσότητας λαθραίου καπνού διαλευκάνθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ συνελήφθησαν δέκα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων εννέα Ελληνες, ηλικίας από 25 έως 59 ετών και ένας 28χρονος Πακιστανός. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η συνολική ζημιά του Δημοσίου από τους διαφυγόντες δασμούς – φόρους ανέρχεται σε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ. Κατασχέθηκαν συνολικά 5 τόνοι άκοπων φύλλου καπνού, 785 κιλά λαθραίου καπνού και 4 ειδικά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα κοπής.

Η εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε λαθραίο καπνό Αγρινίου, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες, μαζί με άλλα άτομα που αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εδώ και δεκαοκτώ μήνες, διακινώντας στη μαύρη αγορά κομμένο χύμα καπνό, σε ποσότητες που υπερέβαιναν τους δύο τόνους μηνιαίως.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προμηθεύονταν από παραγωγούς αδήλωτες ποσότητες καπνού (σε άκοπα και ακατέργαστα φύλλα) σε τιμή από 3,40 έως 7 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια με τη χρήση ειδικών ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων κοπής, που είχαν εγκαταστήσει σε διάφορες αποθήκες και αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, τα έκοβαν και τα διέθεταν χύμα στον τελικό καταναλωτή σε πολλαπλάσια τιμή, προς 25 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και το είδος κοπής. Επειτα έστελναν τον κομμένο καπνό, μέσω υπεραστικών λεωφορείων ή με άλλους τρόπους στην Αθήνα, σε διακριτικές συσκευασίες χαρτοκιβωτίων βάρους 25 κιλών, αναγράφοντας για λόγους προφύλαξης ως παραλήπτες διάφορα ψευδώνυμα.

Παράλληλα, άλλα άτομα, με δευτερεύοντες ρόλους, όπως οδηγοί ταξί, παραλάμβαναν τα δέματα από τις αποθήκες των υπεραστικών λεωφορείων της Αθήνας και τα μετέφεραν στους πραγματικούς αποδέκτες, οι οποίοι και έκαναν τις συσκευασίες λιανικής, τις οποίες προωθούσαν στον τελικό καταναλωτή.

Τη διανομή του λαθραίου κομμένου καπνού στην Αθήνα την αναλάμβαναν άτομα τα οποία κινούνταν με μοτοσυκλέτες, ενώ την αποστολή των συσκευασιών πανελλαδικά έκανε συνεργός τους υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών. Ταυτόχρονα, από άλλα μέλη της ομάδας διακινούντο μεγάλες ποσότητες λαθραίου χύμα καπνού σε λαϊκές αγορές.

Μάλιστα οι δράστες προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιό τους προέβαιναν και σε σχετικές διαφημίσεις σε ιστοσελίδες. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αποθήκες σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, σε διαμερίσματα στα Ιλίσια και στο Κερατσίνι, καθώς και στις αποθήκες των υπεραστικών λεωφορείων Αγρινίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι προαναφερθείσες ποσότητες καπνού.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή