Τα προβλήματα δεν σταματούν στην πολυπόθητη παροχή ασύλου

Τα προβλήματα δεν σταματούν στην πολυπόθητη παροχή ασύλου

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι γίνεται την επόμενη μέρα, αφού κάποιος αποκτήσει κάποιο καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα; Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών καθιστούν το ερώτημα αυτό από επίκαιρο ώς επείγον, καθώς μεγάλος αριθμός από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα πριν από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας –ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας εκτίμησε ότι θα κυμανθούν μεταξύ 30.000 και 40.000– αναμένεται να εγκαταλείψει το όνειρο της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μακροχρόνιας παραμονής στην Ελλάδα. 

Ηδη περισσότερο από 100 Σύροι, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έγιναν δεκτές, κατέφθασαν στην Αθήνα, όπου θα αναζητήσουν τρόπο να βιοποριστούν – νόμιμα ή, αν η γραφειοκρατία και οι οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, παράνομα.

Η ιστορία του Ρ.Ν., ενός 30χρονου Αφγανού που μεγάλωσε στο Ιράν και έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και οι πιο τυχεροί. Ο Ρ.Ν. έφυγε από το Ιράν γιατί δεν είχε δυνατότητα απρόσκοπτης φοίτησης στο σχολείο. Επειτα από μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, έφτασε στη Σάμο και από εκεί στην Αθήνα.

Οι πρώτες του δουλειές ήταν στα χωράφια στην περιοχή της Θήβας, χωρίς χαρτιά, μαζεύοντας πατάτες και ντομάτες μέσα στο κατακαλόκαιρο «για 7 σεντς το τελάρο» (σε μία μέρα προλάβαιναν να γεμίσουν 25-30 τελάρα). 

Με καθυστέρηση

Το 2007, με δύο χρόνια καθυστέρηση, απέκτησε τη ροζ κάρτα του αιτούντος άσυλο (διάρκειας έξι μηνών) και μαζί με αυτήν, άδεια εργασίας. Από τότε ώς το 2010 εργαζόταν σε εταιρεία εισαγωγής χαλιών, με ιδιοκτήτη Αφγανό, στη Ζάκυνθο. Εκεί, όπως εξιστορεί –μακριά από την κοινότητα των Αφγανών τους οποίους συναναστρεφόταν στην Αθήνα– έμαθε, μέσω καθημερινής τριβής, ελληνικά. Από το 2010 έως σήμερα εργάζεται σε γνωστή ελληνική εταιρεία χαλιών, ως υπεύθυνος αποθήκης και πωλητής. Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών, τα οποία παρέχει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Μετάδραση, δύο φορές την εβδομάδα μετά τη δουλειά. 

Ο Ρ.Ν. έχει άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, διετούς διάρκειας, ισχύουσα ώς το 2017. Την πήρε πρώτη φορά το 2013, ως άτομο του οποίου η πολυετής παραμονή έχει δημιουργήσει δεσμούς με τη χώρα. Ο σκοπός των μαθημάτων που κάνει είναι να λάβει πιστοποιητικό ελληνομάθειας, που είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να πάρει την επί μακρόν άδεια διαμονής –διάρκειας πέντε ετών– που θα του επιτρέψει να ταξιδέψει ελεύθερα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εν τω μεταξύ, έχει υποβάλει αίτηση για ταξιδιωτικά έγγραφα από το 2014 – αλλά δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.

Η απειλή των σκιών

Ο συνομιλητής μας είναι ένας από τους τυχερούς: ως νόμιμα απασχολούμενος ήδη από την προ κρίσης εποχή, έλαβε προ τριετίας την άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και μπόρεσε πέρυσι να την ανανεώσει. Στα χρόνια της κρίσης, πολλοί μετανάστες, χάνοντας τις δουλειές τους, απώλεσαν τη δυνατότητα ανανέωσης των αδειών διαμονής τους και διολίσθησαν εκ νέου στην παρανομία (ο ν. 4332/2015 έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς από αυτούς να επανέλθουν στη νομιμότητα υπό όρους κατά την περίοδο που εκκρεμεί το αίτημά τους για ανανέωση των αδειών τους). Με την ανεργία στα ύψη, η ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στην αγορά εργασίας παρουσιάζει ούτως ή άλλως τεράστιες προκλήσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωνε ότι ήταν «εν τοις πράγμασι αδύνατη» η χορήγηση προσωρινών αδειών εργασίας σε αιτούντες άσυλο, καθώς και άτομα που είχαν λάβει καθεστώς επικουρικής προστασίας ή άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, «λόγω των περιοριστικών προϋποθέσεων που ορίζουν οι διατάξεις του Π.Δ. 189/1998». «Ως εκ τούτου», σημείωνε τότε η ανεξάρτητη αρχή, «δεν είναι δυνατή η νομότυπη απασχόλησή τους και κατ’ επέκταση η αξιοπρεπής διαβίωσή τους στη χώρα», ενώ αυξανόταν η πιθανότητα να στραφούν σε ποικίλες μορφές μαύρης εργασίας για να επιβιώσουν.

Μεταξύ των όρων του εν λόγω προεδρικού διατάγματος είναι ότι ο αιτών άδεια εργασίας πρέπει να προσκομίσει έγγραφο του ΟΑΕΔ που βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν άνεργοι Ελληνες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή ομογενείς που να ενδιαφέρονται να εργαστούν σε θέσεις εργασίας της συγκεκριμένης ειδικότητας. 

Δικαιώματα

Στις αρχές του περασμένου μήνα, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του ν. 4375/2016, που ορίζει μεταξύ άλλων ότι οι δικαιούχοι αλλά και οι αιτούντες διεθνή προστασία, καθώς και τα άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εργασία (ως μισθωτοί ή ως συμβασιούχοι) με τον εγχώριο πληθυσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή