Η ομογένεια συσπειρώνεται και επιχειρεί

Η ομογένεια συσπειρώνεται και επιχειρεί

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχοντας συμπληρώσει τρία χρόνια δυναμικής παρουσίας στη βρετανική πρωτεύουσα, το Reload Greece ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα και να αναπτυχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνδέοντας μεταξύ τους τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και ενδυναμώνοντας την ελληνική ομογένεια.

Το Reload Greece βοηθάει τους νέους που φτάνουν στη βρετανική πρωτεύουσα να δικτυωθούν με την ομογένεια και να κάνουν την επιχειρηματική τους ιδέα πραγματικότητα. Οι ιδέες που επιλέγονται να υποστηριχθούν από τον οργανισμό θα πρέπει να δημιουργούν άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα είτε με θέσεις εργασίας είτε με κοινωνική προσφορά. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 20-24 Ιουνίου, επτά φιλόδοξες ελληνικές επιχειρήσεις θα παρουσιαστούν σε επενδυτές προκειμένου να αντλήσουν χρηματοδότηση και να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2012 όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ με σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων, τα οποία δημιούργησαν αρκετά στερεότυπα για τους Ελληνες στη βρετανική κοινωνία.

Το ιδιόρρυθμο αγγλικό χιούμορ και οι απαξιωτικές αναφορές έφεραν πολλές φορές σε δύσκολη θέση εκατοντάδες Ελληνες που καλούνταν να απολογηθούν για την Ελλάδα, όπως διηγείται στην «Κ» η συνιδρύτρια του Reload Greece, Μελίτη Μπαμπίλη-Θυμαρά. «Μας αποκαλούσαν χαμένη γενιά, μας έλεγαν “πώς μπορείτε και είστε εδώ;”, “μπορείτε να πληρώσετε τα δίδακτρα;” και άλλα απαξιωτικά σχόλια, και θέλαμε μέσα από πράξεις να αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος. Ετσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον οργανισμό ώστε να φέρνουμε στην επιφάνεια θετικές ιστορίες από την Ελλάδα». 

Το «κίνημα» των reloaders, όπως ονομάζονται τα μέλη του οργανισμού, αριθμεί πάνω από 1.200 άτομα, 30 εθελοντές και πενταμελές συνοντιστικό, και αποτελεί το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με οκτώ εκδηλώσεις ετησίως και καθημερινή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, προωθεί συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών και φοιτητών και τη διασύνδεση με τις ελληνικές κοινότητες κάθε βρετανικού πανεπιστημίου ξεχωριστά.  

Τον οργανισμό υποστηρίζει το Ιδρυμα Σταύρος Νιαρχος και το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, αλλά και μια σειρά από φιλέλληνες Βρετανούς που θέλουν να βοηθήσουν έμπρακτα την Ελλάδα. «Είναι εντυπωσιακό ότι πολλοί  θέλουν να βοηθήσουν και ψάχνουν τον τρόπο. Το καταλαβαίνουμε στις εκδηλώσεις όταν μας πλησιάζουν και μας ρωτούν τι μπορούν να κάνουν», εξηγεί η κ. Μπαμπίλη-Θυμαρά. 

Κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του οργανισμού έχουν οι 50 μέντορες, ελληνικής καταγωγής στην πλειονότητά τους, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή ακαδημαϊκά στη Βρετανία και προσφέρουν δωρεάν γνώσεις και επαφές προκειμένου να βοηθήσουν τους επίδοξους επιχειρηματίες. «Βλέπουμε την κινητοποίηση της ελληνικής διασποράς και αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Οπου υπάρχουν ιδέες πάντα βρίσκονται λεφτά να γίνουν επιχειρήσεις». 

«Σημαντική πρωτοβουλία»

Ο αναλυτής διεθνούς οικονομίας του πρακτορείου Reuters, Χιούγκο Ντίξον, γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό θέμα και είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του οργανισμού συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις. «Ειναι σημαντικό να προσπαθείς να κάνεις κάτι ώστε να ωφεληθείς από αυτήν την τρομερή διαρροή εγκεφάλων νέων ταλαντούχων ανθρώπων που φεύγουν από την Ελλάδα. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που προσπαθεί να συνδέσει μεταξύ τους αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν θετικά από το μέρος όπου βρίσκονται», σχολιάζει στην «Κ». 

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 40.000 Ελληνες ηλικίας 18-42 ετών ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ 6.860 έφυγαν μόνο το 2012, με τις ροές να αυξάνονται κάθε χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή