«Φιλικά» θέματα στην Εκθεση

«Φιλικά» θέματα στην Εκθεση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θέματα… φιλικά στους υποψηφίους δόθηκε χθες –με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στην οποία περιλαμβάνεται η Eκθεση– το εναρκτήριο λάκτισμα των πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η φιλία ως διαχρονική αξία και οι παραλλάξεις-στρεβλώσεις της την εποχή του Διαδικτύου και των social media, ήταν οι κεντρικοί άξονες του θέματος, το οποίο εκλήθησαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι. Για σχολιασμό και επεξεργασία στους υποψηφίους δόθηκε το κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου «Η φιλία», από την Πρακτική Φιλοσοφία.

Ειδικότερα, καθώς η εξεταστέα ύλη της Νεοελληνικής Γλώσσας δεν διαφοροποιήθηκε από πέρυσι, χθες εξετάσθηκαν στα ίδια θέματα όλοι οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου, δηλαδή τόσο εκείνοι που θα εξετασθούν με το νέο σύστημα των 4+1 μαθημάτων όσο και οι απόφοιτοι που επέλεξαν το προηγούμενο σύστημα των 6 μαθημάτων.

Οι υποψήφιοι εκλήθησαν να τεκμηριώσουν την άποψή τους για τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και τον ρόλο των social media στη δημιουργία φυσικών σχέσεων. Ενδεικτικά, το κείμενο του Παπανούτσου αναφέρει ότι «η φιλία, δώρο ακριβό και ευτύχημα σπάνιο, έχει πανάρχαιους τίτλους ευγένειας. Τη χάρηκαν άνθρωποι εκλεκτοί, …την εγκωμίασαν ποιητές, σοφοί, πολιτικοί με τον τρόπο τους ο καθένας». Μέρος του ίδιου κειμένου είχε δοθεί, στο πλαίσιο των εξετάσεων της Νεοελληνικής Γλώσσας, το 2012 στους υποψηφίους των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων.

Oπως ανέφερε στην «Κ» ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της Νεοελληνικής Γλώσσας των φροντιστηρίων Πουκαμισάς, κ. Γεώργιος Χρυσουδάκης, το κείμενο του Παπανούτσου «απαιτούσε προσεκτική αποκωδικοποίηση των βασικών νοημάτων του, τόσο για την άσκηση της περίληψης όσο και για τις ασκήσεις που σχετίζονταν με την απόλυτη κατανόησή του. Η παραγωγή λόγου (Εκθεση) δεν πρέπει να δυσκόλεψε τους υποψηφίους ως προς τη σαφήνεια των ζητουμένων της. Συμπερασματικά, το διαγώνισμα δεν είχε ανυπέρβλητες δυσκολίες ούτε εκπλήξεις ως προς την τυπολογία των ερωτήσεών του και ένας συστηματικά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να ανταποκριθεί θετικά». Η επιλογή κειμένου, πάντως, συγκέντρωσε ποικίλα σχόλια. Κάποιοι μίλησαν για έλλειψη πρωτοτυπίας και συντηρητική επιλογή, ενώ ο αντίλογος κάνει λόγο για επιλογή σύγχρονου θέματος πάνω σε κείμενο του Παπανούτσου, ο οποίος έχει συνδεθεί με μία σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης. «Το κείμενο και τα ερωτήματα, σε γενικές γραμμές, ανταποκρίνονται στις διδασκόμενες θεματικές ενότητες και δεν δυσκολεύουν τους υποψηφίους. Ωστόσο, παραμένει και εφέτος ζητούμενο η αναβάθμιση και ανανέωση του γλωσσικού μαθήματος» σχολίασε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων.  

Γενικά, πάντως, ο εκπαιδευτικός και φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, μιλώντας χθες στην «Κ» εκτίμησε ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας προϊδεάζει για θέματα ευκολότερα εκείνων των προηγουμένων ετών, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε φορά που αλλάζει το εξεταστικό σύστημα.

Ευχές πολιτικών

Τα social media επέλεξαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης να ευχηθούν καλή επιτυχία στους υποψηφίους. Πολλά θετικά σχόλια και ευχές κέρδισε και η 77χροχη από τη Σαμοθράκη, απόφοιτη του Εσπερινού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, η οποία μετέχει στις εξετάσεις για να εκπληρώσει το παιδικό της όνειρο, να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Την 77χρονη συνόδευσε στο εξεταστικό κέντρο ο γιος της, δηλώνοντας υπερήφανος για τη μητέρα του.

Η «Κ» σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Τμήμα των Φροντιστηρίων Πουκαμισάς δημοσιεύει το θέμα και τις λύσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεσης.

Δείτε εδώ τα θέματα και τις λύσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή