Συνεχή επεισόδια στη Μόρια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλασιάζονται αντί να επιλύονται τα προβλήματα με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα. Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη Μόρια, καθώς όσοι παραμένουν στη Λέσβο ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, έπειτα από σχετική απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, χθες, αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης προς τους υπεύθυνους του hotspot που λειτουργεί στις πρώην εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ στο νησί, καθώς έχουν παρουσιαστεί πολλά προβλήματα, όπως η διαρροή λυμάτων, με τα οποία «το υπουργείο δεν δείχνει καμία διάθεση να ασχοληθεί». Ταυτόχρονα, όσο η διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα αποκτά στοιχεία μονιμότητας, καινούργια θέματα ανακύπτουν. Οσοι, για παράδειγμα, λαμβάνουν άσυλο θα πρέπει να βρουν εργασία και κατάλυμα άμεσα, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, εφόσον η πρόνοια για την ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ανύπαρκτη.

«Μπορούν να μείνουν νόμιμα πλέον στην Ελλάδα, έχουν νόμιμα χαρτιά και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες», αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οπως λέει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «η Ελλάδα δεν είχε ποτέ καμία πολιτική όσον αφορά στην ενσωμάτωση των μεταναστών».

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 20.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που τώρα βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να πάνε στο ελληνικό δημόσιο σχολείο της περιοχής τους, χωρίς, όπως φαίνεται, προετοιμασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει τη σύνταξη σχετικής έκθεσης από ομάδα επιστημόνων, με προτάσεις, ωστόσο η εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου απαιτεί κονδύλια που πρέπει να εξευρεθούν. Αντίστοιχα, επίσης, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φρανσουά Κρεπό, ο οποίος επισκέφτηκε χθες και προχθές τη Λέσβο και την Ειδομένη, αναφέρθηκε ειδικά στα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα και ζήτησε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας, καθώς «η προσωρινή κράτηση δεν αποτελεί λύση για τα παιδιά».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για το θέμα της αντιμετώπισης των ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απευθύνθηκε επισήμως στη Unicef, ζητώντας στήριξη για να διαχειριστεί το θέμα των παιδιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η υπηρεσία ασύλου ξεκινά πρόγραμμα προκαταγραφής όσων αιτούνται άσυλο στα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη την ενδοχώρα, με την οικονομική στήριξη της Κομισιόν. Το πρόγραμμα αφορά την καταγραφή όσων επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση και έφθασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου. Συνεργεία θα μεταβούν στους χώρους φιλοξενίας και οι επιθυμούντες να καταθέσουν άσυλο θα πρέπει να παρευρίσκονται αυτοπροσώπως. Η υπηρεσία ασύλου εκτιμά ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Στη Μόρια και χθες σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς μετανάστες άναψαν φωτιές και ξεκίνησαν να φωνάζουν συνθήματα, όταν στο hotspot βρέθηκε ευρωβουλευτής επικεφαλής των Πρασίνων. Η αστυνομία αντέδρασε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών. Πάντως, καθημερινά οι λιμενικές αρχές στη Μυτιλήνη εντοπίζουν 10-15 άτομα, που προσπαθούν κρυμμένα σε φορτηγά να επιβιβαστούν στο πλοίο και να φύγουν από τη Λέσβο με προορισμό τον Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή