Δυσφορία Πανεπιστημίου Κρήτης για Χ. Ρίχτερ

Δυσφορία Πανεπιστημίου Κρήτης για Χ. Ρίχτερ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξετάζει την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον ιστορικό και συγγραφέα Χάινς Ρίχτερ, που δικάστηκε, με την κατηγορία ότι με τα γραφόμενά του στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης» είχε αρνηθεί εγκλήματα των ναζί σε βάρος του κρητικού λαού. «Η κοινότητα του Πανεπιστημίου παρακολουθεί με μεγάλη δυσφορία τις δημόσιες τοποθετήσεις του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ για ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, διεθνών σχέσεων και οικονομικής πολιτικής, στις οποίες γίνεται συχνή αναφορά στην προ διετίας αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Οι απόψεις αυτές, ας είναι σε όλους σαφές, δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις απόψεις του Πανεπιστημίου Κρήτης», ανέφεραν χθες οι πρυτανικές αρχές του ΑΕΙ.

Η Πρυτανεία αντέδρασε δημοσίως (η δυσφορία ήταν γνωστή εδώ και καιρό) μετά το σχόλιο του κ. Ρίχτερ στην προχθεσινή «Κ», για μια κίνηση στο ΑΕΙ να του αφαιρεθεί ο τίτλος: «Θα είναι μεγάλη τιμή για εμένα, πως θα είμαι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί. Ξέρετε ποιος είναι ο πρώτος; Ο Τόμας Μαν και μαντέψτε ποιος του είχε αφαιρέσει τον διδακτορικό τίτλο! Οι ναζί. Πάντως, λόγω αυτής της αναθεματισμένης ιστορίας (εννοεί τη δίκη), το βιβλίο πάει καλά. Είναι η πρώτη φορά που έχω κέρδος και δεν βγάζω απλά όσα έχω ξοδέψει για την έρευνά μου. Επιπλέον, έχω γίνει διάσημος στη Γερμανία». «Συνήθως οι πανεπιστημιακοί έχουν τη νηφαλιότητα να μη συγχέουν τη γνώμη τους για ακαδημαϊκά και επιστημονικά θέματα με προσωπικές πικρίες ή απογοητεύσεις που αναφέρονται σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Ακόμη, η καθιέρωση ενός επιστήμονα βασίζεται στην τεκμηριωμένη συγγραφική του συνεισφορά στο επιστημονικό του πεδίο και όχι στην ακατάσχετη φλυαρία του στα ΜΜΕ επί παντός επιστητού. Ο κ. Ρίχτερ φάνηκε να αγνοεί τις παραπάνω αρχές, με αποτέλεσμα να ξενίζει ακόμη και όσους εναντιώθηκαν στη δικαστική του δίωξη», ανέφερε η πρυτανική αρχή, ζητώντας από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να πάρει θέση για την τύχη της τιμητικής διάκρισης στον Χάινς Ρίχτερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή