Στη Δικαιοσύνη μεταφέρει την ένταση η Αγκυρα

Στη Δικαιοσύνη μεταφέρει την ένταση η Αγκυρα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δικαστικό μέτωπο μεταφέρεται το κλίμα έντασης που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας των κλιμακούμενων το τελευταίο διάστημα τουρκικών προκλήσεων. Στις ελληνικές δικαστικές αρχές έφθασε αίτημα του εισαγγελέα της Αγκυρας, με το οποίο ζητείται δικαστική συνδρομή, προκειμένου να κινηθεί δικαστικά η διαδικασία αγωγής αποζημίωσης κατά πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους στις 8 Οκτωβρίου του 1996. Από την πτώση του αεροσκάφους είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης Ναΐλ Ερντογάν και είχε τραυματισθεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί.

Η οικογένεια του νεκρού Τούρκου κυβερνήτη έχει κινήσει την νομική διαδικασία, καταθέτοντας αγωγή αποζημίωσης και υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο που πυροδοτήθηκε από τον Ελληνα κυβερνήτη εναντίον του οποίου στρέφεται η αγωγή. Μάλιστα, τώρα, στη δικαστική διαδικασία έχει δηλώσει «παρών» και ο τότε συγκυβερνήτης του τουρκικού αεροσκάφους και επιζών της πτώσης του μαχητικού, ο οποίος επίσης ζητεί αποζημίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες για την υπόθεση που δημοσιεύθηκαν σε τουρκικά μέσα, οι εισαγγελικές αρχές της γείτονος προχώρησαν στο αίτημα για δικαστική συνδρομή έχοντας προηγουμένως λάβει από το τουρκικό γενικό επιτελείο τις καταγραφείσες από τα ραντάρ συνομιλίες των πιλότων, αλλά και με βάση κατάθεση του Τσιτσικλί.

Το θέμα χειρίζονται οι δικαστικές αρχές ως προς το διαδικαστικό σκέλος, ωστόσο απασχολεί και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η Αθήνα εκτιμά ότι δεν πρόκειται για τυπικό ζήτημα, αλλά εμπεριέχει στοιχεία που του προσδίδουν πολιτική διάσταση. Και αυτό, διότι έχει παρατηρηθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα επιλέγεται από την Αγκυρα να επανέρχεται στην επικαιρότητα σε περιόδους έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή