Χαμηλές επιδόσεις για τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

Χαμηλές επιδόσεις για τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κλινικών μελετών που γίνονται στη χώρα μας. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 18η θέση στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα, παρά το υψηλό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει αλλά και την πληθώρα των εν δυνάμει ερευνητικών κέντρων της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου και οι αντιπρόεδροι Δέσποινα Μακριδάκη και Ηλίας Γιαννόγλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), το 2015, 6.500 ασθενείς συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 633 ερευνητικά κέντρα της χώρας μας.

Πέρυσι συνολικά πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα κλινικές μελέτες για 153 ουσίες με προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία περί τα 60 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των κλινικών μελετών πέρυσι ήταν ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη: το 2014 πραγματοποιήθηκαν 127 κλινικές μελέτες, το 2013, 123 και το 2012, 132.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ αναφέρθηκε στη στρατηγική του Οργανισμού για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, διαμηνύοντας ότι ο «Ο ΕΟΦ στηρίζει με τις δυνάμεις που διαθέτει τις κλινικές μελέτες».

Οπως ανέφερε, είναι σχεδόν έτοιμη η πρόταση του ΕΟΦ προς το υπουργείο Υγείας για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου με στόχο την βελτίωση της διαδικασίας έγκρισης των κλινικών μελετών. Επιπλέον, ο ΕΟΦ προωθεί την εκπαίδευση γιατρών και ερευνητών στα θέματα κλινικών μελετών. Το σχετικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2016, και θα περιλαμβάνει σεμινάρια σε γιατρούς και ερευνητές αλλά και εργαζομένους των νοσοκομείων που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, με τα εισαγωγικά στοιχεία έγκρισης, αξιολόγησης και διεκπεραίωσης κλινικών μελετών.

Επιπλέον, ο ΕΟΦ διερευνά την διαμόρφωση ενός πλαισίου για την επιβράβευση τριών μη εμπορικών κλινικών μελετών, δηλαδή μελέτες που δεν έχουν εμπορικούς φορείς ως χορηγούς (π.χ. χορηγός είναι το Πανεπιστήμιο). Η επιβράβευση θα ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης, ενώ στόχος είναι μία εκ των τριών μη εμπορικών κλινικών που θα «επιβραβευθούν» να στοχεύει σε θεραπείες για παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή