Υπό έκδοση ο ληστής «κατάσκοπος»

Υπό έκδοση ο ληστής «κατάσκοπος»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Την έκδοση στην Αβάνα του 37χρονου Κουβανού Χούλιο Σέζαρ Σεράνο Μπαρέιρο, που κατηγορείται για την κλοπή 71 έργων τέχνης από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Κούβας, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας. Σε πρόσφατη δημόσια συνεδρίασή του, γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης του 37χρονου στην Κούβα, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του ότι η δίωξη είναι πολιτική και αφορά παλαιότερη συνεργασία του με πράκτορα της CIA στην Κούβα. «Ισχυρίζεται εμπλοκή του με αξιωματούχο της Κούβας και ότι υπάρχει κίνδυνος να διωχθεί για κατασκοπεία μην προσκομίζοντας κανένα στοιχείο προς τούτο (…) επομένως, ο σχετικός ισχυρισμός πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος», αναφέρει το Συμβούλιο στην απόφασή του.

Ο Julio Cesar συνελήφθη το πρωί της 23ης Νοεμβρίου από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης των κουβανικών αρχών. Εντοπίστηκε (σε αποθήκη αλυσίδας φούρνων στο Κορωπί όπου εργαζόταν ως λαντζέρης) στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης με κωδική ονομασία «Αβάνα». Είχε προηγηθεί, 20 περίπου ημέρες νωρίτερα, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στα γραφεία της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, που ανέφερε ότι ο 37χρονος έψαχνε αγοραστές για κλεμμένα έργα τέχνης. Αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στους χώρους του αρτοποιείου και το σπίτι της αδελφής του 36χρονου στο Κορωπί, όπου φιλοξενείτο, δίχως να βρουν ίχνη των κλεμμένων πινάκων.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κ» μέσα από τη φυλακή Κορυδαλλού όπου κρατείτο, ο Χούλιο Σέζαρ είχε αρνηθεί ότι έχει σχέση με την κλοπή και απέδιδε τη δίωξή του στη στενή συνεργασία του με αντισυνταγματάρχη της κουβανικής αντικατασκοπείας που εργαζόταν ως διπλός πράκτορας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τη CIA και βρίσκεται έγκλειστος σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην Αβάνα.

Τα ίδια επανέλαβε και ενώπιον του Συμβουλίου, όπου παρέστη μαζί με τον συνήγορό του κ. Απόστολο Σπηλιώτη: «Δούλευα για τον συνταγματάρχη της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας στέλνοντας έγγραφα στον Καναδά. Σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος σε μονάδα της κουβανικής Ασφάλειας. Αυτός μου είπε να φύγω, ήξερε ότι θα έμπλεκα άδικα. Αν γυρίσω στην Κούβα κινδυνεύει η ζωή μου», κατέθεσε.

H κλοπή των 71 πινάκων από αποθήκη του Εθνικού Μουσείου Καλών Τεχνών της Κούβας έγινε το διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου του 2013 και αποκαλύφθηκε μερικούς μήνες αργότερα χάρη στην παρατηρητικότητα του Ramon Cernuda, συλλέκτη έργων τέχνης και ιδιοκτήτη γκαλερί στις ΗΠΑ. Aπό το γραφείο του στην οδό Ponce de Leon στην παραλία του Μαϊάμι, ο Cernuda είχε περιγράψει στην «Κ» ότι στις αρχές του 2014 αγόρασε αντί 15.000 δολαρίων πίνακα ζωγραφικής που, όπως διαπίστωσε στη συνέχεια, ανήκε στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου της Αβάνας.

Πάντως, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κοινοποίησαν οι κουβανικές αρχές στις αντίστοιχες ελληνικές, ο Χούλιο Σέζαρ Σεράνο Μπαρέιρο είχε κεντρικό ρόλο στην κλοπή των 71 πινάκων ζωγραφικής συνολικής εμπορικής αξίας 575 εκατ. δολαρίων. Στην ετυμηγορία του για την υπόθεση της κλοπής, το Λαϊκό Επαρχιακό Δικαστήριο της Αβάνας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Χούλιο Σέζαρ μαζί με κατηγορούμενο συνεργό του επισκέφθηκαν εκτιμητή έργων τέχνης στην Αβάνα για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την αξία των κλεμμένων πινάκων.

Προκύπτει ακόμα ότι ο 37χρονος Κουβανός μαζί με δύο ακόμα συνεργούς του πήγε στο σπίτι ενός συμπατριώτη του στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα προκειμένου να πωλήσουν 6 από τους κλεμμένους πίνακες ζωγραφικής. Τέλος, στις καταθέσεις-απολογίες τους, οι συγκατηγορούμενοι του 37χρονου τον κατονομάζουν ως το άτομο που οδηγούσε το αυτοκίνητο στο οποίο φόρτωσαν τα κλεμμένα έργα τέχνης στη διάρκεια της επιχείρησης κλοπής τους από το μουσείο Καλών Τεχνών.

Ο ίδιος ο Χούλιο Σέζαρ, πάντως, ενώπιον Ελλήνων δικαστών ισχυρίστηκε ότι οι συγκατηγορούμενοί του τον κατονόμασαν ως έναν από τους δράστες, είτε υπό πίεση είτε προκειμένου να εξασφαλίσουν ηπιότερες ποινές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή