ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητικές εκλογές για δύο, Ν.Δ. και ΚΚΕ

Φοιτητικές εκλογές για δύο, Ν.Δ. και ΚΚΕ

Αέρα ανανέωσης θα επιχειρήσουν να δώσουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις στις σημερινές φοιτητικές εκλογές, έναν θεσμό που τα τελευταία χρόνια πνέει τα λοίσθια, έχοντας χάσει τη δυναμική του. Πέρυσι η αποχή κινήθηκε κάτω από το 50% των ενεργών φοιτητών, ενώ η εικόνα στις σχολές του κέντρου χθες δεν παρέπεμπε σε εκλογικό… πυρετό. Στην αναστροφή αυτής της κατάστασης δίνει βάρος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που ζητά αλλαγή μοντέλου οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος. Η πρωτοκαθεδρία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν αμφισβητείται, όπως και η δεύτερη θέση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας – ΠΣΚ (ΚΚΕ). Την ίδια στιγμή, η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας έφερε έναν ακόμη «παίκτη» στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς, ο οποίος απέκτησε και φοιτητική εκπροσώπηση.

Ειδικότερα, η προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, θέλει να γιορτάσει την 30ή συνεχή πρωτιά της με άνοδο ποσοστού και αέρα ανανέωσης, που θα επιβεβαιώσει τη δυναμική της στη νεολαία. Η πρόταση της ΔΑΠ εστιάζει στην αποδέσμευση των φοιτητικών συλλόγων «από τα κομματικά συμφέροντα και τα μικροπολιτικά παιχνίδια που τους κρατούν σήμερα δέσμιους», με τη δημιουργία νέας πανελλαδικής ένωσης στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Παράλληλα, η ΔΑΠ τοποθετείται σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους φοιτητές, όπως η πανεπιστημιακή φύλαξη, η θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ, η μεικτή χρηματοδότηση των ΑΕΙ/ΤΕΙ, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, η δημιουργία νέων υποδομών για στέγαση των φοιτητών.

Η ΠΣΚ προτείνει οργανωμένο αγώνα κατά της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της κυβέρνησης, με προτάγματα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος. Τα τελευταία χρόνια η πορεία των ποσοστών της ΠΣΚ παρουσιάζεται ανοδική, παίρνοντας «ασφαλή» απόσταση από τις υπόλοιπες παρατάξεις που αυτοτοποθετούνται στον κατακερματισμένο χώρο της αριστεράς.

Σε αυτόν τον χώρο, την τρίτη θέση έχει κατοχυρώσει η ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ υπό νέα πολιτική σκέπη θα εμφανισθεί η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ). Η ΑΡΕΝ ήταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έως και το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο τα περισσότερα μέλη της αποχώρησαν προς τη ΛΑΕ, παίρνοντας μαζί τους και… την ονομασία. Η ΑΡΕΝ σε κάποιες σχολές θα συνεργαστεί με την ΕΑΑΚ και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας (ΑΡΔΙΝ). Τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει το Μπλόκο Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται τα ποσοστά τής άλλοτε κραταιάς ΠΑΣΠ, που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πτωτική πορεία και πέρυσι βρέθηκε κάτω από την ΕΑΑΚ.