Αυστηρές συστάσεις από Κομισιόν για μετεγκαταστάσεις

Αυστηρές συστάσεις από Κομισιόν για μετεγκαταστάσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ελάχιστες είναι οι μετεγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα Απριλίου», αναφέρει η τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν. Η πρόοδος στο θέμα αυτό είναι μάλλον αποκαρδιωτική, καθώς από τον στόχο των 20.000 ατόμων που έπρεπε να μετεγκατασταθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου από την Ελλάδα και την Ιταλία μόνο 1.500 άτομα κατάφεραν να μεταφερθούν σε άλλο κράτος-μέλος. Στην Ελλάδα βρίσκονται γύρω στους 46.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, αναμένοντας τη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε μιαν αυστηρή δήλωση, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τάχιστα την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία».

Εκτός από την Ελλάδα, που είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση, η οποία απαιτεί ταχεία ανάληψη δράσης, ώστε να καταστούν δυνατές πολυάριθμες μετεγκαταστάσεις, όπως αναφέρει η έκθεση, στην Ιταλία αναμένεται αύξηση των αφίξεων τους επόμενους μήνες, καθώς ο καιρός θα βελτιώνεται. Γι’ αυτό θα είναι αναγκαία η παροχή στήριξης από όλα τα κράτη-μέλη. Ετσι, η Κομισιόν τα παροτρύνει να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους και να ανταποκριθούν γρήγορα στις αιτήσεις μετεγκατάστασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη που τους αναλογούν σημαντικές ποσοστώσεις να αναπτύξουν πιο ενεργό ρόλο όσον αφορά στη μετεγκατάσταση και τις δεσμεύσεις τους.

Οσον αφορά στην επανεγκατάσταση, τα νούμερα είναι κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι όχι ανάλογα των στόχων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ελήφθησαν από τα συμμετέχοντα κράτη, 6.321 άτομα είχαν επανεγκατασταθεί έως τις 13 Μαΐου και συμμετείχαν 16 κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά, 20 χώρες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να μεταφέρουν πάνω από 12.000 πρόσφυγες από την Τουρκία στο έδαφός τους. Από αυτές γύρω στις 2.000 επανεγκαταστάσεις σχεδιάζονται για το διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2016. Ο βασικός λόγος καθυστέρησης αυτών των επανεγκαταστάσεων είναι η διαδικασία που ακολουθείται, αλλά και το γεγονός ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να περάσουν από έλεγχο ασφαλείας. Προϋπόθεση για τις επανεγκαταστάσεις είναι να τηρηθεί το σχέδιο δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που προβλέπει πως για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, θα γίνεται επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή