ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία υπ. Δικαιοσύνης – Συνηγόρου του Πολίτη για τις φυλακές

synergasia-yp-dikaiosynis-synigoroy-toy-politi-gia-tis-fylakes-2134463

Συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στις φυλακές υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη, ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Βασίλη Καρύδη.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την υπογραφή υπογράμμισε ότι «η διαφάνεια στις φυλακές δεν αποτελεί μόνο εργαλείο για τον έλεγχο της διαφθοράς αλλά και βασική συνθήκη για την καταπολέμηση φαινομένων βίας και αυθαιρεσίας».

Συμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ανεξάρτητης Αρχής περιλαμβάνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την εφαρμογή πιλοτικών δράσεων σε συγκεκριμένες φυλακές, την επιμόρφωση του προσωπικού, τη δυνατότητα προδιαβούλευσης επί σχεδίων νόμων, την έκδοση εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού υλικού, την από κοινού συμμετοχή σε συναντήσεις με διεθνή όργανα καθώς και την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Οπως τονίζεται, με τη συμφωνία αυτή επιδιώκεται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων και η προστασία των δικαιωμάτων τους καθώς και η διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των φυλακών, στη βάση της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εντάσσει τη συγκεκριμένη συμφωνία σε ένα πλέγμα δράσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στις φυλακές, με σκοπό αφενός την τήρηση της νομιμότητας, αφετέρου την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Ηδη θεσμοθετήθηκε ο οικονομικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, προγραμματίζεται η συστηματική επιθεώρηση από Ελεγκτικά Σώματα, ενώ έχει αναπτυχθεί ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων (CPT).