Δύο «βόμβες» απειλούν το Επικουρικό Κεφάλαιο

Δύο «βόμβες» απειλούν το Επικουρικό Κεφάλαιο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλλειμμα άνω των 400 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015, που οδηγεί σε διετή καθυστέρηση την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους, και η απειλή για νέα λουκέτα σε ασφαλιστικές εταιρείες είναι το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να τινάξει στον αέρα το Επικουρικό Κεφάλαιο, τον φορέα που αποζημιώνει όσους ήταν ασφαλισμένοι σε εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας και όσους πέφτουν θύματα από ανασφάλιστα οχήματα.

Χαριστική βολή για τον φορέα θα είναι η ενδεχόμενη αρνητική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη συνταγματικότητα των διατάξεων (ν.4092/2012), που όριζε «κόφτες» στα ανώτατα ποσά των αποζημιώσεων που πληρώνει ο φορέας σε δικαιούχους για ψυχική οδύνη και σωματικές βλάβες. Η σχετική συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε οριστεί για χθες και αναβλήθηκε, λόγω της απεργίας των δικηγόρων, για τις 17 Νοεμβρίου 2016. Ο περιορισμός της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου ήταν επιβεβλημένος, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, που υπεραμύνεται της λειτουργίας του ως φορέα που θα αποζημιώνει τα ανασφάλιστα οχήματα, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η επέκταση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου και κυρίως οι μαζικές ανακλήσεις αδειών στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια έχουν υπονομεύσει τη βιωσιμότητα του φορέα που έχει επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια υποχρεώσεων από τις ζημίες που άφησαν οι εν λόγω εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2015, οι εκκρεμείς ζημίες από τις εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια ανέρχονται στα 379,7 εκατ. ευρώ και είναι τριπλάσιας αξίας σε σχέση με αυτές που εκκρεμούν λόγω των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 136,7 εκατ. ευρώ. Το 2015 πληρώθηκαν 59,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εταιρειών που έκλεισαν και 15 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις δικαιούχων που έπεσαν θύματα ανασφάλιστων οχημάτων. Η προοπτική νέων ανακλήσεων δεν έχει απομακρυνθεί. Η ανησυχία επικεντρώνεται σε ασφαλιστική εταιρεία που λειτουργεί στη χώρα μας με το καθεστώς της παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) και η οποία έχει μπει σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης με εντολή της εποπτικής αρχής στη χώρα προέλευσης.

Η απειλή του λουκέτου στο Επικουρικό Κεφάλαιο δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν οι εξελίξεις στα δύο παραπάνω μέτωπα, δηλαδή στη δικαστική διένεξη και σε ενδεχόμενα νέα λουκέτα, οδηγήσουν σε περαιτέρω εκτίναξη των υποχρεώσεών του.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2015, η καθαρή θέση του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι αρνητική και το έλλειμμα της διαχειριστικής χρήσης διαμορφώνεται στα 403,7 εκατ. ευρώ.

Ο καθορισμός πλαφόν στα όρια των αποζημιώσεων που πληρώνει το Επικουρικό Κεφάλαιο περιόρισε το έλλειμμα του φορέα – που πριν από έξι χρόνια προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ περίπου, αλλά δεν επαρκεί ως μέτρο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα, η επιβίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου απαιτεί πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με το καθεστώς εκκαθάρισης και τη δυνατότητα εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών των οποίων ανακαλείται η άδεια.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του οργανισμού προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τον φόρο που επιβάλλεται στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου. Το 2015 τα έσοδα από την κύρια πηγή ανήλθαν στα 59,4 εκατ. ευρώ, ενώ από τις ρευστοποιήσεις αποθεματικών του λογαριασμού αρωγής εισπράχθηκαν 20,6 εκατ. ευρώ και από τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα 6,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή