ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Δεκαπενταύγουστο η δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών

ton-dekapentaygoysto-i-dimoprasia-tileoptikon-adeion-2134635

Μέσα στον Δεκαπενταύγουστο προτίθεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών για όσους ενδιαφέρονται να εκπέμψουν περιεχόμενο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας. Η προκήρυξη προβλέπει την εκχώρηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών υψηλής ευκρίνειας, όπως είχε προδιαγράψει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 4 Ιουλίου, ενώ 10 ημέρες μετά, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τους προεπιλεγέντες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημοπρασίας. Η τελευταία αναμένεται να διεξαχθεί από 12 έως 17 Αυγούστου, με τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια τα 3 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν την αντίστοιχη εγγυητική επιστολή, έγγραφα που θα πιστοποιούν την ύπαρξη μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 εκατ. ευρώ στα υφιστάμενα νομικά πρόσωπα ή αντίστοιχη εγγυητική επιστολή που θα προβλέπεται για νέα νομικά πρόσωπα. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί με πρώτο βήμα τα 500.000 ευρώ, ενώ στους επόμενους γύρους το βήμα θα καθορίζεται από την επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο βάζει τέλος στο άναρχο σκηνικό των τελευταίων 25 ετών. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς δήλωσε ότι με την προκήρυξη μπαίνει τέλος στην ντροπιαστική αποκλειστικότητα –όπως τη χαρακτήρισε– της Ελλάδας, να μην έχει αδειοδοτήσει τηλεοπτικούς παρόχους. Η προκήρυξη, ωστόσο, του σχετικού διαγωνισμού συνεχίζει να αποτελεί ένα υπόδειγμα κεντρικού σχεδιασμού, αφού εκτός από το μετοχικό κεφάλαιο, τους εργαζομένους, τις ώρες του προγράμματος και τα τετραγωνικά που θα καταλαμβάνει ο τηλεοπτικός σταθμός, προσδιορίζεται ακόμη και ο τεχνικός εξοπλισμός του υποψηφίου, όπως είναι οι μείκτες, οι κάμερες και τα μικρόφωνα που πρέπει να χρησιμοποιεί κάθε σταθμός.