Διαταγή έρευνας κατά Κουτζαμάνη από Παρασκευόπουλο

Διαταγή έρευνας κατά Κουτζαμάνη από Παρασκευόπουλο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πειθαρχική έρευνα εις βάρος της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Η έρευνα, που διετάχθη προ ημερών ωστόσο κρατήθηκε μυστική, αφορά μηνυτήρια αναφορά του εισαγγελέα Εφετών Γιάννη Αγγελή σχετικά με τους χειρισμούς της κ. Κουτζαμάνη και άλλων δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση του προέδρου της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου: «Η πειθαρχική διαδικασία κατά δικαστικών λειτουργών είναι κατά τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων μυστική».

Ο εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής έχει στο παρελθόν διατελέσει εισαγγελέας στο τμήμα δικαστικών συνδρομών και στο πλαίσιο των καθηκόντων του είχε χειριστεί θέματα δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Βγενόπουλου. Τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε περί παρεμβάσεων στην υπόθεση Βγενόπουλου από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και άλλους δικαστικούς λειτουργούς, προκάλεσαν την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι η προβλεπόμενη από τον νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ανατέθηκε στα αρμόδια όργανα επιθεώρησης των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών.

Με βάση τις καταγγελίες Αγγελή, παρεμβάσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου άσκησαν εκτός της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος, και οι εισαγγελικοί λειτουργοί Γεωργία Τσατάνη και Νίκος Ορνεράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος της κ. Τσατάνη βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης μετά εντολή της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Αξιοπερίεργο πάντως είναι το γεγονός ότι η ίδια η κ. Κουτζαμάνη ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα τότε από τον κ. Αγγελή, ότι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν ώστε να μην εκτελούνται τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο για την υπόθεση Βγενόπουλου. Η έρευνα διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μανόλη Ρασιδάκη και παρότι ο κ. Αγγελής έχει κληθεί προς κατάθεση, δεν έχει προσέλθει.

Ανοιχτό παραμένει, τέλος, το ζήτημα διερεύνησης των καταγγελιών του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά εις βάρος της κ. Βασιλικής Θάνου για βαρύτατα αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος και απόπειρα δωροληψίας. Η ίδια η κ. Θάνου διαψεύδει τα όσα της αποδίδονται, κάνοντας λόγο για «αθλιότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή