Γιούνκερ: Οι λιποτάκτες δεν θα βρουν ανοικτές αγκάλες

Γιούνκερ: Οι λιποτάκτες δεν θα βρουν ανοικτές αγκάλες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι οι «λιποτάκτες» θα πρέπει να αρκεστούν στον ρόλο του εξωτερικού παρατηρητή, σε μια σαφή προειδοποίηση προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους αλλά και προς τους πολίτες άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με σκεπτικισμό.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δεχθεί ότι θα είναι τρίτη χώρα, για την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις», είπε ο Γιούνκερ. «Δεν είναι απειλή, απλά οι σχέσεις μας δεν θα είναι πια όπως σήμερα», προσέθεσε ο πρόεδρος την Κομισιόν μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. «Είμαι βέβαιος ότι οι λιποτάκτες δεν θα γίνουν δεκτοί με ανοικτές αγκάλες».

Οι οπαδοί της εξόδου της Βρετανίας αρχικά υποστήριζαν ότι η χώρα μπορεί να διατηρήσει την ίδια πρόσβαση που έχει σήμερα στην κοινή αγορά. Τώρα μιλούν γενικότερα για «στενούς εμπορικούς δεσμούς». «Αυτό που θα εξοργίσει και θα αποπροσανατολίσει τις ευρωπαϊκές ελίτ είναι η επιτυχία που θα έχει η Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, που είναι ένας από τους επιφανέστερους υποστηρικτές του Brexit.

Η ευρωπαϊκή συνθήκη θέτει όριο δύο ετών για τη διαπραγμάτευση των όρων αποχώρησης μιας χώρας από την Ε.Ε., αλλά πολλοί διπλωμάτες αμφιβάλλουν αν η διετία θα επαρκέσει για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της νέας σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Ειδικές παραχωρήσεις

Αντιθέτως, αν η Βρετανία παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για ειδικές παραχωρήσεις, που απέσπασε ο Κάμερον έπειτα από διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο. Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής δεν είναι αυτόματη, καθώς κάποιες από τις διατάξεις της μπορεί να προσβληθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ως αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ πολιτών της Ε.Ε., ενώ παράλληλα οφείλει να εγκριθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Το στρατόπεδο της παραμονής προηγείται στις επτά τελευταίες σφυγμομετρήσεις, ενώ οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πιθανότητες από 79% ως 83% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή