Χωρίς καύσιμα τα λεωφορεία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολυτέλεια κινδυνεύει να μετατραπεί η κυκλοφορία καθαρών λεωφορείων λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των καθαριστριών, οι οποίες παραμένουν απλήρωτες από τον εργολάβο που έχει αναλάβει για λογαριασμό των ΟΣΥ την καθαριότητα των οχημάτων. Την ίδια στιγμή, σε κίνδυνο τίθεται το πρόγραμμα δρομολογίων της εταιρείας, η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των οχημάτων της σε καύσιμα.

Το αποτέλεσμα είναι όσα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας να είναι βρώμικα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ συχνά οι ίδιοι οι οδηγοί αναγκάζονται να καθαρίζουν τα λεωφορεία πριν ξεκινήσουν τη βάρδιά τους. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα τα οχήματα που παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ οι βλάβες του απαρχαιωμένου πλέον στόλου και η αδυναμία προμήθειας ανταλλακτικών θέτουν εκτός κυκλοφορίας σημαντικό αριθμό λεωφορείων. Εκτιμάται ότι το 50% των ακινητοποιημένων –λόγω βλαβών– οχημάτων δεν διαθέτει ελαστικά.

Η εμπειρία των επιβατών μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς ύστερα από συνωστισμό και αναμονή στις στάσεις επιβιβάζονται σε βρώμικα λεωφορεία – περισσότερα από 700 κυκλοφορούν χωρίς να έχουν καθαριστεί για ημέρες. Η απεργία έχει ξεκινήσει από τις 6 Μαΐου και από την αρχή της εβδομάδας, οπότε και εκδικάστηκε σχετική προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αυτή κρίθηκε νόμιμη. Σύμφωνα με τις καθαρίστριες, η εταιρεία – εργολάβος τούς χρωστά μισθούς και επιδόματα έως και τεσσάρων μηνών. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι λαμβάνουν πολύ λιγότερα από τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις τους και τη νομοθεσία χρήματα. Την ίδια στιγμή, καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι και σε 25 οχήματα, έναντι 13 που προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς. «Σε πολλά αμαξοστάσια δίνει (σ.σ. η εταιρεία) μια μαύρη σακούλα κάθε 6 μήνες και μας λέει να την πλένουμε κάθε βράδυ και να την ξαναχρησιμοποιούμε», εξηγούν οι ίδιες.

Πριν από λίγες ημέρες (στις 11 Μαΐου) αντιπροσωπεία από 50 καθαρίστριες συναντήθηκε με στελέχη της διοίκησης των ΟΣΥ ζητώντας να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος λόγω παράβασης της εργατικής νομοθεσίας. Οι ΟΣΥ, που πληρώνουν για τις υπηρεσίες καθαριότητας περίπου 140.000 ευρώ τον μήνα, ζήτησαν και έλαβαν από τον εργολάβο υπεύθυνη δήλωση, με την οποία διαβεβαιώνει την εταιρεία ότι καταβάλλει κανονικά τους μισθούς.

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης κατήγγειλε ότι παρατηρούνται εργολάβοι, οι οποίοι «κατεβαίνουν» στους διαγωνισμούς για την καθαριότητα ή τη φύλαξη των συγκοινωνιών με προσφορές οι οποίες συνεπάγονται χαμηλότερη μισθοδοσία από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία. Τόνισε ότι για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα θα εφαρμοστεί «σύστημα με ατομικές συμβάσεις, με πλήρη δικαιώματα, σύμφωνα με το υπάρχον εργασιακό πλαίσιο».

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της πρωτεύουσας έχει ταυτόχρονα πολλά μέτωπα ανοιχτά. Τη στιγμή που ανακοίνωσε την πλήρη λειτουργία της τηλεματικής, που θεωρητικώς θα πρέπει να αναβαθμίσει την ποιότητα των μετακινήσεων, καθώς οι επιβάτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ακριβή ώρα διέλευσης και τη θέση των οχημάτων, αδυνατεί να θέσει σε κυκλοφορία μεγάλο μέρος του στόλου της. Δύο από τα πέντε αμαξοστάσια των ΟΣΥ του Πειραιά και του Αγίου Δημητρίου, τα οποία εξυπηρετούν οχήματα που κινούνται με πετρέλαιο, είναι «στεγνά» από καύσιμα. Ετσι οι οδηγοί αναγκάζονται να απευθύνονται στο αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη, όπου δημιουργείται συνωστισμός προκειμένου να γεμίσουν τα οχήματά τους με καύσιμα. Στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι ακόμη και αυτή η λύση είναι προσωρινή, καθώς και το αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη κινδυνεύει να ξεμείνει από καύσιμα.

Η αδυναμία της εταιρείας να προμηθευτεί καύσιμα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπεγράφη έως τις 31 Μαρτίου ο προϋπολογισμός της εταιρείας, με αποτέλεσμα να αδυνατεί, βάσει νόμου, να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή, ούτε και να προχωρήσει σε προμήθεια καυσίμων. Η διοίκηση της εταιρείας είναι σε αναζήτηση λύσης με βασικό στόχο τη σύνταξη προϋπολογισμού άμεσα, η οποία όμως αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες λόγω των σοβαρών οικονομικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή