Το «Ντυνάν», ο εξοπλισμός και μια offshore

Το «Ντυνάν», ο εξοπλισμός και μια offshore

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψη του πρώην προέδρου του «Ερυθρού Σταυρού», Ανδρέα Μαρτίνη, και της συζύγου του για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αφορά –κατά το κατηγορητήριο– μία πληρωμή από τη γερμανική εταιρεία Hospitalia, 18 έτη πριν. Η εταιρεία είχε αναλάβει τον εξοπλισμό του «Ερρίκος Ντυνάν» με επιμέρους συμβάσεις που έφταναν τα 35 εκατ. ευρώ. Η Hospitalia, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Fresenius, έχει δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας σε εξοπλισμούς δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Η εταιρεία δεν απάντησε σε ερωτήσεις της «Κ» για το πόσο τιμολόγησε τον εξοπλισμό του «Ερρίκος Ντυνάν», όπου είχε αναλάβει τον βασικό εξοπλισμό μαζί με τη συντήρησή του και ένα ασθενοφόρο με τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

H αποκάλυψη της σχέσης του Ανδρέα Μαρτίνη με τη σύμβαση του εξοπλισμού έγινε δυνατή μετά την ευόδωση της δικαστικής συνδρομής και την αποκάλυψη της εταιρείας του τελικού δικαιούχου μιας offshore που σχετίζεται με την αγορά ακινήτου, σύμφωνα με πηγές πλησίον της ανάκρισης. Ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης, διά του συνηγόρου του, υποστηρίζει πως τα χρήματά του ήταν «νόμιμα και φορολογημένα». Οι έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατέστησαν εντατικές ύστερα από εκκλήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να αποκαθηλωθεί η διοίκηση Μαρτίνη.

Στις 16 Οκτωβρίου 2012, ο γ.γ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εθνικών Ερυθρών Σταυρών απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον τότε υπ. Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην οποία επισημαινόταν, μεταξύ άλλων, ότι «το καταστατικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι από τα παλαιότερα διεθνώς και δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις τις οποίες έχουμε συμφωνήσει να τιμούμε, ούτε δίνεται στα μέλη και στους εθελοντές του ΕΕΣ ο χώρος για να συμβάλλουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων». Η Διεθνής Ομοσπονδία ζητούσε, μεταξύ άλλων, να θεσμοθετηθεί μια διακυβερνητική επιτροπή που θα παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στον ΕΕΣ. Το θέμα κρίθηκε τόσο σοβαρό από τον κ. Σαμαρά ώστε ανέλαβε να το διαχειριστεί ο νομικός του σύμβουλος, καθηγητής κ. Ι. Καράκωστας. Με δεύτερη επιστολή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Δημ. Αβραμόπουλο, τον Ιανουάριο του 2013, γίνεται γνωστό ότι το ελληνικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού δεν «παραδίδει εκθέσεις οικονομικού ελέγχου, δεν πληρώνει συνδρομή και απειλείται με χρεοκοπία και έξωση».

Η υπόθεση της σύμβασης εξοπλισμού είναι η αρχή μιας ιστορίας κακής διαχείρισης του νοσοκομείου από τη διοίκηση του ΕΕΣ, όπως αποτυπώνεται σε εκθέσεις όσων ανέλαβαν να ρίξουν φως στη διαχείρισή του μετά το 2010.

Στην έκθεση για τη «Διερεύνηση των όρων αποδοτικότητας του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”», που συντάχθηκε τον Μάιο του 2010 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου (Σ. Πασάλογλου, Κ. Τσαβαλιάς), επισημαίνονται τουλάχιστον «περίεργα ευρήματα»: «Παρατηρείται σειρά ειδικών συμβάσεων με Ταμεία που σχετίζονται με δικαστικούς, υπαλλήλους διοικητικών δικαστηρίων, απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας και άλλες ομάδες, που νοσηλεύονται με έκπτωση».

Το ίδιο προβλέπεται και για τον ΕΔΟΕΑΠ (δημοσιογράφοι), για τους οποίους έχει καθοριστεί ειδικός «τιμοκατάλογος», όπως και για τους υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών. Τέλος, για το Σώμα Ορκωτών Λογιστών προβλέπεται έκπτωση 25% «στο τιμολόγιο των ιδιωτών». Ο αριθμός των «δωρεάν νοσηλευθέντων» εκτοξεύθηκε από 2,1% του συνόλου το 2005 στο 11% (2.300 περιστατικά, δηλαδή) το 2009.

Η διαχείριση του νοσοκομείου μέσα στην κρίση είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, να εμφανίσει το «Ερρίκος Ντυνάν» αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 71,7 εκατ. στο τέλος του 2010 και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ένα χρόνο μετά, που είχαν αυξηθεί στα 143 εκατ. (έναντι 21 εκατ. στο τέλος του 2001). Η ελεγκτική εταιρεία σημειώνει ότι «οι υποχρεώσεις προς άμεση κάλυψη» ήταν «διπλάσιες των άμεσα εισπρακτέων απαιτήσεων, ενώ ο χρόνος πληρωμής των προμηθευτών είχε ανέλθει από τις 497 ημέρες το 2009 στις 569 ημέρες το 2010. Η εμπιστευτική έκθεση της ομάδας διαχείρισης τον Φεβρουάριο του 2013 επισημαίνει: «Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν (ΚΙΕΝ) από τη σύστασή του δεν αποτύπωνε τα οικονομικά μεγέθη του σύμφωνα με τις κοινώς αποδεκτές λογιστικές πρακτικές».

Το κράτος κρατάει στη ζωή το «Ντυνάν» με αλλεπάλληλες ad hoc ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερώσεις έως ότου αναλάβουν το νοσοκομείο οι πιστώτριες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο Ανδρέας Μαρτίνης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή