Το σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης

Το σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου να ξεκινήσει η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης. Ηδη στο Κιλκίς έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς, ενώ χθες έφτασαν στην περιοχή 9 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) από την Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, στην επιχείρηση μετακίνησης των μεταναστών και προσφύγων από τον καταυλισμό σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Τα σχέδια για την εκκένωση εκπονήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και προβλέπουν ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στην οποία θα πάρουν μέρος 30 διμοιρίες της ΥΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά από υπηρεσίες Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας. Επιπλέον, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετάει πάνω από τον καταυλισμό και θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου, απ’ όπου θα γίνεται ο κεντρικός συντονισμός των δυνάμεων.

Ανώτατος αξιωματικός δήλωσε στην «Κ» ότι η μετακίνηση – απομάκρυνση των αλλοδαπών θα ξεκινήσει από την πλευρά του καταυλισμού που βρίσκεται εγγύτερα στην Ειδομένη και θα εξελιχθεί προοδευτικά με κατεύθυνση προς τις γραμμές του τρένου. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονηθεί, σκοπός των αστυνομικών είναι να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό αρχικά γυναίκες και παιδιά και εν συνεχεία οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες. Φιλοδοξία της ΕΛ.ΑΣ. είναι η διαδικασία να κυλήσει δίχως εντάσεις και να ολοκληρωθεί εντός 3-4 ημερών. Πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν χθες στην «Κ» ότι σε περίπτωση επεισοδίων η διαδικασία ενδέχεται ακόμα και να ματαιωθεί προσωρινά, ενώ ως «οδηγό» της η Αστυνομία έχει αντίστοιχες, μικρότερης βέβαια κλίμακας, επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους δίχως απρόοπτα και χωρίς οι μετανάστες να προβάλουν αντίσταση κατά την επιβίβασή τους στα λεωφορεία που τους μετέφεραν σε οργανωμένους καταυλισμούς. Το ίδιο ευελπιστούν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να επαναληφθεί και τώρα. Εξάλλου, την τελευταία εβδομάδα αποχωρούν οικειοθελώς 200-300 αλλοδαποί, ημερησίως, με προορισμό οργανωμένες δομές που λειτουργούν σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις περιμετρικά της Θεσσαλονίκης. Την επιχείρηση εκκένωσης θα εποπτεύει εισαγγελέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή