Ρεκόρ ευκολίας στα θέματα της Φυσικής

Ρεκόρ ευκολίας στα θέματα της Φυσικής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ο φόβος καταβαράθρωσης των βάσεων οδηγούν στην επιλογή εύκολων θεμάτων; Σε αυτή τη σκέψη οδηγούνται υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί μετά και τα χθεσινά θέματα –τα ευκολότερα της τελευταίας δεκαπενταετίας– στη Φυσική Προσανατολισμού. Ωστόσο, η σκέψη αυτή αποδυναμώνεται, καθώς τα θέματα της Ιστορίας Προσανατολισμού χαρακτηρίστηκαν απαιτητικά.

Ειδικότερα, για τα θέματα στη Φυσική, που είναι μάθημα βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές Θετικών Επιστημών, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) ανέφερε ότι ήταν «σαφή, κάλυπταν ικανοποιητικό μέρος της ύλης και περιείχαν πολλές αναφορές σε ερωτήσεις και ασκήσεις του σχολικού βιβλίου». Ωστόσο, «δεν ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με συνέπεια να μην μπορέσει να υπάρξει διάκριση για τον άριστο μαθητή», προσέθεσε η ΕΕΦ. Οπως τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο φυσικός και φροντιστής κ. Γιώργος Χατζητέγας, «τα θέματα για τους διαγωνιζομένους με το νέο σύστημα ήταν τα ευκολότερα της τελευταίας δεκαπενταετίας. Αναμένονται ως εκ τούτου καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, χωρίς ωστόσο να αποτραπεί μια σημαντική μερίδα υποψηφίων της τάξεως του 50% να κινηθεί κάτω από τη βαθμολογική βάση. Το μάθημα της Φυσικής είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο επιστημονικό πεδίο και, μαζί με τα Μαθηματικά, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές Θετικών Επιστημών, πλην των σχολών Υγείας. Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος που διαγωνίστηκαν χθες στο μάθημα της Φυσικής σε ξεχωριστά θέματα αντιμετώπισαν ζητήματα υποδεέστερης δυσκολίας σε σχέση με τα περυσινά».

Σε ό,τι αφορά την Ιστορία, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) ανέφερε ότι «το ερώτημα Δ1, που αφορά εν μέρει και νέα ύλη, θεωρείται ιδιαίτερης δυσκολίας, απαιτεί συνδυαστική μέθοδο, κατανόηση και ικανότητα σύνθεσης των γνώσεων του βιβλίου και των πολλών στοιχείων που παρέχουν οι πηγές». Απαιτητικά και συνδυαστικά χαρακτήρισε, μιλώντας στην «Κ», τα θέματα και η Αννα Αδάμ, ακαδημαϊκή υπεύθυνος του μαθήματος στα Φροντιστήρια Πουκαμισάς. Αρχαία και Ιστορία αποτελούν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 1ο επιστημονικό πεδίο με σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στις οποίες οι βάσεις εισαγωγής εκτιμάται ότι θα κινηθούν χαμηλότερα από τις περυσινές κατά τουλάχιστον 600 μόρια, καθώς απουσιάζει η προσμέτρηση της προφορικής βαθμολογίας. Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος, απόφοιτοι προηγουμένων ετών, διαγωνίστηκαν σε κοινά θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού.

Ως προς τα επόμενα βήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα γίνουν κανονικά, καθώς η γενική συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, δεν υιοθέτησε την πρόταση για απεργία των καθηγητών.

Τέλος, δύο υποψήφιοι από εξεταστικό κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης μεταφέρθηκαν με συμπτώματα αδιαθεσίας στο νοσοκομείο της πόλης και θα δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις.

Η «Κ» σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Τμήμα των Φροντιστηρίων Πουκαμισάς δημοσιεύει τα θέματα και τις λύσεις των μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

/

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή