Απέραντη λίμνη το κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία

Απέραντη λίμνη το κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σκέψη τους στους ανθρώπους που βρίσκονταν στις σκηνές κοιμήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι εθελοντές του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Η νεροποντή που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, αντί να κοπάσει, ολοένα δυνάμωνε, και όλοι ήξεραν τι θα σήμαινε αυτό. Με το πρώτο φως της ημέρας οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Το 722 Στρατόπεδο είχε μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη – όλες οι σκηνές είχαν γεμίσει λάσπες και νερό, πολλά από τα υπάρχοντα των προσφύγων είχαν παρασυρθεί ή καταστραφεί, οι ίδιοι είχαν περάσει τη νύχτα παγωμένοι, μέσα στην υγρασία.

«Κάντε κάτι, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», μας είπε στο τηλέφωνο ο Νίκος Λιολιόπουλος, αγρότης της περιοχής που βοηθάει εθελοντικά τον πληθυσμό. «Ποιος μπορεί να ζήσει υπό αυτές τις συνθήκες;».

Το Σάββατο το πρωί πάντως Πυροσβεστική και συνεργεία του δήμου εργάστηκαν για πολλές ώρες ώστε να αντλήσουν τα νερά και να εξανθρωπίσουν την κατάσταση. «Ηταν υποχρέωσή μας να είμαστε εκεί και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της Αλεξάνδρειας, Π. Γκυρίνης. «Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά σε καμία περίπτωση τέλεια. Εχουν φύγει τα πολλά νερά, αλλά υπάρχουν σημεία προβληματικά τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αύριο (σ.σ.: σήμερα)». Οπως λέει ο ίδιος, το παλιό στρατόπεδο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Τα κανάλια και οι σωλήνες αποστράγγισης είναι όλα φραγμένα μετά τα χρόνια της εγκατάλειψης. «Οταν εδώ βρίσκονταν στρατιώτες, δεν έμεναν σε σκηνές αλλά σε οικήματα. Αλλες ήταν τότε οι υποδομές. Τώρα το νερό πρώτα μπαίνει στις σκηνές και μετά πάει στα αυλάκια. Εμείς, όταν ερωτηθήκαμε, είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν είναι κατάλληλος ο χώρος». Τα οικήματα εντός του στρατοπέδου είναι μη βιώσιμα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις Αρχές.

Στο 722 Στρατόπεδο ζουν σήμερα περίπου 650 πρόσφυγες. «Προφανώς όταν στον χώρο που κοιμάσαι μπαίνει νερό, δεν θα είσαι στα καλύτερά σου», λέει ο δήμαρχος. Πράγματι, δημιουργήθηκε μικροένταση από μεμονωμένα άτομα με την εμφάνιση των συνεργείων. «Ομως γενικά είναι πάρα πολύ ήρεμοι, ποτέ δεν δημιουργούν προβλήματα, ενώ πολύ θετική ήταν και η αντιμετώπιση των κατοίκων της περιοχής».

Για τον ίδιο, το πρόβλημα με τη συσσώρευση υδάτων δεν θα επιλυθεί εάν δεν φύγουν οι σκηνές. «Αλλά για να φύγουν οι σκηνές, θα πρέπει να φύγουν και οι πρόσφυγες. Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε βοήθεια, αλλά οι δυνάμεις μας φτάνουν μέχρις ενός σημείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή