Η Μεγάλη Σύνοδος διχάζει την Εκκλησία

Η Μεγάλη Σύνοδος διχάζει την Εκκλησία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντοχές της στη… συναίνεση θα «μετρήσει» η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στη σημερινή έκτακτη σύγκλησή της. Επί τάπητος θα τεθούν οι παρατηρήσεις των μητροπολιτών σχετικά με τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, της πρώτης μετά το σχίσμα των Εκκλησιών του 1053, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 14 και 15 Ιουνίου.

Ειδικότερα, θα καταγραφούν οι διάφορες απόψεις των μητροπολιτών ως προς τη Σύνοδο της Κρήτης, οι οποίες αποτυπώνουν, κατ’ επέκταση, και τις διάφορες «φυλές» εντός της Ιεραρχίας των περίπου 80 μητροπολιτών. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εκείνοι –η πλειονότητα– που είναι εν γένει θετικοί στη Σύνοδο, καθώς θεωρούν ότι προωθεί τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών, και όσοι κρατούν αρνητική στάση, καθώς εκτιμούν ότι η Σύνοδος θα προωθήσει ως τάση τον οικουμενισμό και τον διάλογο της Ορθοδοξίας με τα άλλα εκκλησιαστικά δόγματα του Χριστιανισμού. Ενδεικτικά, χθες ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη Σύνοδο, διαφωνώντας τόσο με τη θεματολογία της όσο και με τη διαδικασία. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Σύνοδος για να είναι Αγία και Μεγάλη πρέπει να εκλέξει Ορθόδοξο Πάπα στο Πατριαρχείο Ρώμης, και χαρακτηρίζει «καταληψία» του Πατριαρχείου της Δύσεως και «αιρεσιάρχη» τον Πάπα Φραγκίσκο. Αρνητικά έχουν εκφραστεί και άλλοι μητροπολίτες, που τοποθετούνται στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο, μερίδα θεολόγων και εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Στη σημερινή Ιεραρχία θα επιδιωχθεί η συναίνεση, καθώς στη σύναξη των Προκαθήμενων τον Μάρτιο του 2014, αποφασίσθηκε η λήψη των αποφάσεων να γίνεται με τη μέθοδο της συναίνεσης για όλα τα στάδια της προετοιμασίας της αλλά και για τη Σύνοδο της Κρήτης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ενώ οι αντιδράσεις εντός της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα αμβλυνθούν, υπάρχει κίνδυνος η Σύνοδος της Κρήτης να αποτύχει λόγω απουσίας consensus στο ζήτημα του Κατάρ, δηλαδή στη διαφωνία μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το ποιο έχει την πνευματική δικαιοδοσία του Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή