Από νέες εξετάσεις θα περάσουν οι απόφοιτοι ιδιωτικών ΤΕΕ, των οποίων τα πτυχία θεωρούνται παράτυπα, καθώς τα ΤΕΕ έκλεισαν μετά τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών. Και αυτό δεν θα αφορά μόνο την περίοδο 2004-2008, αλλά και όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Για την τετραετία 2004-2008 υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περίπου 2.500 παράτυποι τίτλοι. Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας ότι βασίζεται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ολα ξεκίνησαν από καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) για ιδιωτικά ΤΕΕ σε Αρτα, Γιάννενα, Λάρισα και Τρίκαλα που εξέδιδαν τους εν λόγω τίτλους.
Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε χθες ότι «από την περίοδο εκείνη, για εννέα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη, με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής». Και αυτό, παρότι, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007, τα πτυχία των μαθητών ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γεώργιος Κατρούγκαλος, διαβίβασε τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και με βάση το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο υπ. Παιδείας η τροποποίηση του ν. 3577/2007, ώστε να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό προσδιορισμό. Ετσι, σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου – θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008, και θα υλοποιηθεί η πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει και τη νυν ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η ΟΙΕΛΕ έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη επιστολή με την οποία ζητεί παρέμβασή του. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση, ωστόσο αρμόδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο κ. Βερναρδάκης είναι αναρμόδιος, καθώς τόσο η πειθαρχική διαδικασία όσο και οι έλεγχοι θα πρέπει να διεξαχθούν από τα υπουργεία και τις υπηρεσίες όπου υπηρετούν οι κάτοχοι των παράτυπων τίτλων.
Επί του πρακτέου, πάντως, φαίνεται να υπάρχει αντικρουόμενη μεταχείριση για τους παρανομούντες από την πειθαρχική και την ποινική Δικαιοσύνη. Ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει για τους κατόχους πλαστών πτυχίων το μέτρο της απόλυσης, ωστόσο τα δικαστήρια, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνήθως διατάσσουν την επανεξέτασή τους σε συγκεκριμένα μαθήματα.