Εγκρίθηκαν τα μέτρα για τον Κυπαρισσιακό

Εγκρίθηκαν τα μέτρα για τον Κυπαρισσιακό

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν ελιγμό, για να πετύχει την άμεση εφαρμογή των μέτρων προστασίας για τον Κυπαρισσιακό, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με απόφαση του αναπλ. υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, εγκρίθηκαν τα μέτρα προστασίας της περιοχής, που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο το υπουργείο σκόπευε να τη χαρακτηρίσει «Περιοχή Προστασίας της Φύσης». Προφανής σκοπός της υπουργικής απόφασης είναι να «προλάβει» την εκπνοή της τρίτης και τελευταίας αναστολής δόμησης που είχε επιβληθεί, καθώς αυτή βάσει της νομολογίας του ΣτΕ δεν μπορεί να ανανεωθεί για τέταρτη φορά. Την περίοδο αυτή βέβαια αναμένεται και η ανακοίνωση της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωδικαστήριο για την πλημμελή προστασία της περιοχής.

Ολα αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε καθυστερήσει τόσο την επεξεργασία νέων προτάσεων για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου (το σχέδιο Π.Δ. αναμένεται να υποβληθεί εκ νέου στο ΣτΕ τον Ιούνιο). Και αν η προηγούμενη πρόταση του υπουργείου, προ διετίας, δεν είχε τόσα νομικά προβλήματα (εξαιτίας διαφόρων παραχωρήσεων σε τοπικού χαρακτήρα αιτήματα, λ.χ. την εξαίρεση ενός οικισμού αυθαιρέτων), κάτι που οδήγησε στην απόρριψη του σχεδίου από το ΣτΕ. Με την απόφαση, η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου χωρίζεται σε δύο ζώνες, ενώ το όριο αρτιότητας στην αγροτική περιοχή αυξάνεται στα 20 στρέμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή